Slovenskej pošte nariadil Protimonopolný úrad SR plnenie záväzkov, majú odstrániť súťažné obavy

Ekonomika

17.8.2022 (Webnoviny.sk) – Protimonopolný úrad Slovenskej republiky (PMÚ) uložil Slovenskej pošte, a. s., povinnosť plniť záväzky, ktoré majú odstrániť súťažné obavy. Štátna poštová spoločnosť počas správneho konania o možnom zneužívaní dominantného postavenia, ktoré úrad začal z vlastného podnetu v máji 2021, navrhla určité záväzky týkajúce sa podmienok a zliav pre zákazníkov využívajúcich hromadné podávanie listových zásielok. PMÚ o tom informoval v stredu v tlačovej správe.

Povinnosť plniť záväzky

„Úrad po vykonaní testovania záväzkov v zmysle zákona o ochrane hospodárskej súťaže dospel k záveru, že navrhované záväzky reagujú na predbežné posúdenie prípadu úradom a ich prijatím je možné odstrániť súťažné obavy identifikované úradom, a to dostatočne efektívne, v krátkom čase a pri nižších administratívnych nákladoch,“ uviedla hovorkyňa PMÚ Adriana Oľšavská.

Z týchto dôvodov vydal úrad 29. júla 2022 rozhodnutie, ktorým uložil Slovenskej pošte povinnosť plniť záväzky, rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť 17. augusta.

Podozrenie o porušení zákona

Správne konanie úrad začal v nadväznosti na vykonané prešetrovanie, v rámci ktorého získal informácie a podklady vyvolávajúce dôvodné podozrenie, že podnikateľ pôsobiaci v oblasti doručovania hromadne podávaných listových zásielok mohol porušiť zákon, a to tým, že mohol uplatňovať pri doručovaní hromadne podávaných listových zásielok neodôvodnené rozdiely v zľavách voči jednotlivým zákazníkom.

V dôsledku toho mohli byť znevýhodňovaní podnikatelia v oblasti produkcie hromadne podávaných listových zásielok.

Viac k témam: listové zásielky
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovenskej pošte nariadil Protimonopolný úrad SR plnenie záväzkov, majú odstrániť súťažné obavy © SITA Všetky práva vyhradené.