Školopovinné deti nemôže rodič iba pre obavu z koronavírusu nechať doma, porušil by zákon

Ekonomika

29.8.2020 (Webnoviny.sk) – Školopovinné deti rodič nemôže od septembra svojvoľne nechať doma, ak sa obáva pandémie, keďže by tým porušil školský zákon. V tlačovej správe na to upozornil hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Režim prerušenia vyučovania v triedach škôl od 1. septembra tohto roka nanovo upraví pripravované rozhodnutie ministra školstva.

Inak je to pri škôlkaroch

Nárok na pandemické OČR budú mať iba rodičia starajúci sa o deti do 11 rokov, ktorých trieda bola uzatvorená riaditeľom školy v súlade s pripravovaným rozhodnutím ministra školstva.

„Ak však rodič dieťaťa bude ošetrovať choré dieťa do 16 rokov veku, teda dieťa, ktorému sa náhle zhoršil jeho zdravotný stav a ošetrujúci lekár mu preto potvrdil potrebu ošetrovania, aj od 1. septembra tohto roka bude mať nárok na pandemické OČR,“ uviedol hovorca poisťovne.

Iná situácia pri starostlivosti bude v prípade detí, ktoré navštevujú materskú školu.

Keďže dochádzka do predškolského zariadenia nie je povinná zo zákona, na túto skupinu detí budú až do prípadnej zmeny zákona o sociálnom poistení uplatňované také postupy ako doteraz.

Nezmenená situácia

„Nárok na pandemické OČR budú mať jednak oprávnené osoby, ktorých dieťa nebude chodiť do triedy v škôlke, ktorá bola uzatvorená a jednak aj oprávnené osoby, ktorých dieťa nenavštevuje materskú školu pre obavu z koronavírusu,“ informoval Višváder.

U detí, ktoré ešte nenavštevujú materskú školu a u blízkych príbuzných, ktorým sa poskytuje starostlivosť v zariadeniach sociálnych služieb, zostáva situácia nezmenená.

Nárok na pandemické OČR budú mať oprávnené osoby naďalej aj v prípade, ak sa rozhodnú nedať dieťa alebo blízkeho príbuzného do zariadenia z obavy pred koronavírusom.

„Sociálna poisťovňa vychádza z informácií, ktoré sú jej známe, v prípade zmeny situácie bude verejnosť informovať. Dovtedy je vhodné postupovať podľa týchto odporúčaní,“ dodal hovorca poisťovne.

Viac k témam: Koronavírus, pandemická OČR
Zdroj: Webnoviny.sk – Školopovinné deti nemôže rodič iba pre obavu z koronavírusu nechať doma, porušil by zákon © SITA Všetky práva vyhradené.