Šéf ÚVO víta rozhodnutie prezidentky vetovať novelu zákona o verejnom obstarávaní

Ekonomika

9.11.2019 (Webnoviny.sk) – Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák uvítal rozhodnutie prezidentky vetovať novelu zákona o verejnom obstarávaní.

„Vítam rozhodnutie pani prezidentky a vnímam ho ako silný podporný krok pre ochranu transparentnosti a podporu skvalitňovania oblasti verejného obstarávania, o čo sa náš úrad usiluje. Verejné nákupy sú citlivou a strategickou oblasťou, ktorá ovplyvňuje kvalitu života všetkých občanov.“ povedal Hlivák.

Otvorená a odborná diskusia

Podľa Hliváka je potrebné každú zmenu v tejto oblasti podrobiť otvorenej a odbornej diskusii, aby verejnosť dopredu vedela, čo zmeny budú v praxi znamenať a čo spôsobia.

„Verejnosť má na to právo a náš úrad to bude naďalej podporovať a posilňovať. Zákon o verejnom obstarávaní je hlavným kľúčom k nastaveniu pravidiel, podľa ktorých sa nakladanie s verejnými peniazmi riadi, preto je extrémne dôležité, aké zmeny sa stanú jeho súčasťou a teda akými pravidlami sa vyhlasovatelia verejných súťaží budú riadiť.“ dodal Hlivák.

Dva vrátené zákony

Prezidentka vo štvrtok 7. novembra vrátila na opätovné prerokovanie NR SR dva zákony: novelu zákona o verejnom obstarávaní a novelu zákona o náhradnom výživnom.

Pri novele zákona o verejnom obstarávaní súhlasila s výhradami Úradu pre verejné obstarávanie a s pripomienkami odbornej verejnosti. Podľa názoru prezidentky by schválená novela vo viacerých oblastiach obmedzila súťaž vo verejnom obstarávaní a znížila mieru jeho transparentnosti.

Viac k témam: prezidentka SR, verejné obstarávanie, zákon o verejnom obstarávaní
Zdroj: Webnoviny.sk – Šéf ÚVO víta rozhodnutie prezidentky vetovať novelu zákona o verejnom obstarávaní © SITA Všetky práva vyhradené.