Rodičia sa musia postarať o deti, závody čakajú obmedzenia vo výrobe pre výpadok pracovníkov

Ekonomika

12.3.2020 (Webnoviny.sk) – Plošné zatvorenie škôl a predškolských zariadení na minimálne dva týždne, o ktorom vo štvrtok rozhodol ústredný krízový štáb, možno bude viesť k obmedzeniu výroby v niektorých závodoch.

Viac o téme: Koronavírus

„Dopad takého opatrenia budeme musieť vyhodnotiť a prispôsobiť sa situácii aj tak, že v opodstatnených prípadoch dôjde k obmedzeniu výroby,“ povedal pre agentúru SITA generálny sekretár Zväzu automobilového priemyslu SR Ján Pribula.

Rozhodnutie však chápu a je pre nich lepšie ako živelné zatváranie škôl po regiónoch, mestách a obciach. „Koordinovaný postup štátu pri rozhodovaní o uplatnení opatrení sme žiadali aj počas nášho stretnutia s predsedom vlády a členmi krízového štábu,“ doplnil Pribula.

Nájsť riešenia musia firmy do pondelka

Asociácia priemyselných zväzov v reakcii na rozhodnutie ústredného krízového štábu zopakovala, že ak je výpadok zamestnancov do 10 percent, fabrika dokáže vyrábať bez obmedzení.

„Či v nejakej fabrike bude výpadok nad 10 percent, momentálne nevieme povedať. Je pozitívne, že nariadenie začne platiť až v pondelok, a teda firmy majú čas na analýzu stavu a hľadanie riešení. Riešením môžu byť napríklad presuny ľudí v rámci jednotlivých pracovných zmien. V každej firme zároveň platia prísne preventívne opatrenia na ochranu zdravia, ktoré je, samozrejme, dôležitejšie ako akýkoľvek ekonomický výsledok,“ objasnila hovorkyňa asociácie Silvia Šeptáková.

Štvrtkový ústredný krízový štáb rozhodol, že na Slovensku sa od pondelka budúceho týždňa uzatvoria na minimálne 14 dní všetky školské a predškolské zariadenia. Štát zároveň uzatvára všetky aquacentrá, zábavné parky, diskotéky ale napríklad aj lyžiarske strediská, či detské kútiky.

Kamióny bez obmedzení

V nákupných centrách ostanú cez víkend otvorené iba potraviny, lekárne a drogérie. Do 14-dňovej karantény tiež podľa rozhodnutia krízového štábu pôjdu všetci, ktorí sa vrátia zo zahraničia.

Taktiež sa na Slovensku zastaví alebo obmedzí medzinárodná vlaková a autobusová doprava a letecká doprava okrem carga a privátnych lietadiel. Podľa premiéra Petra Pellegriniho pritom treba zabezpečiť ekonomický chod krajiny.

„Urobíme všetko preto, aby boli zásobované fabriky,“ vyhlásil. Preto bude povolená medzinárodná tranzitná doprava, kamióny pritom budú môcť jazdiť bez obmedzení, napríklad aj cez víkend.

Viac k témam: Koronavírus, priemysel
Zdroj: Webnoviny.sk – Rodičia sa musia postarať o deti, závody čakajú obmedzenia vo výrobe pre výpadok pracovníkov © SITA Všetky práva vyhradené.