Rodičia, ktorí nechajú doma deti aj po otvorení škôl, musia Sociálnej poisťovni poslať čestné vyhlásenie

Ekonomika

19.5.2020 (Webnoviny.sk) – Rozhodnutie ústredného krízového štábu otvoriť od 1. júna tohto roka materské školy a 1. až 5. ročník základných škôl neznamená pre rodičov automatické ukončenie pandemickej OČR-ky a poberania tejto dávky. V tlačovej správe to uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Dávku môžu naďalej poberať

„Rodičia tých detí, ktoré v júni do týchto zariadení nenastúpia a zostanú s nimi doma, môžu dávku poberať naďalej, musia však na konci mesiaca zaslať Sociálnej poisťovni vyplnený formulár Čestné vyhlásenie k žiadosti o ošetrovné,“ informoval.  V ňom vyznačia dni, počas ktorých sa o dieťa starali a za ktoré si uplatňujú nárok na dávku.

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) podľa Višvádera vydá rozhodnutie, podľa ktorého sa mimoriadne prerušenie školského vyučovania v materských školách a školách považuje za zachované, ak rodič neprejaví záujem o výchovu dieťaťa v materskej škole alebo škole pre obavu o zdravie dieťaťa alebo prejaví záujem o výchovu dieťaťa v materskej škole alebo škole, ale dieťa nie je možné umiestniť z kapacitných dôvodov.

Viac o téme: Koronavírus

„Na základe tohto rozhodnutia teda rodičom takýchto detí nárok na ošetrovné vznikne, resp. bude pokračovať a Sociálna poisťovňa im ho prizná a vyplatí,“ uvádza sa v tlačovej správe. Dávky poisťovňa vyplatí čo najskôr na základe doručeného čestného vyhlásenia.

Sociálna poisťovňa si údaje overuje

„Zdôrazňujeme, že rodičia sú povinní do čestných vyhlásení uvádzať pravdivé a presné údaje, pretože Sociálna poisťovňa si tieto údaje bude overovať (aj spätne),“ tvrdí Višváder.

Pre rodičov detí do 16 rokov, ktorým nárok na pandemickú OČR potvrdil pediater, rodičov hendikepovaných detí do 18. rokov veku, resp. pri opatrovaní dospelých osôb zo zariadení sociálnych služieb, ktoré sú v čase koronakrízy rozhodnutím príslušných úradov uzavreté, sa nič nemení.

„Nárok na pandemické OČR im pokračuje, ak naďalej trvá potreba ich osobnej celodennej starostlivosti o dieťa/dospelú osobu. Zostáva im aj povinnosť zasielať na konci mesiaca príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne čestné vyhlásenie k žiadosti o ošetrovné s vyznačením dní, za ktoré si uplatňujú nárok na pandemické dávku,“ dodal hovorca poisťovne.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, Koronavírus, ošetrovné člena rodiny
Zdroj: Webnoviny.sk – Rodičia, ktorí nechajú doma deti aj po otvorení škôl, musia Sociálnej poisťovni poslať čestné vyhlásenie © SITA Všetky práva vyhradené.