Rada pre rozpočtovú zodpovednosť opäť znížila odhadovaný deficit verejnej správy, k zlepšeniu prispelo viacero faktorov

Ekonomika

23.12.2022 (Webnoviny.sk) – Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) opäť znížila odhadovanú úroveň deficitu verejnej správy na tento rok. Oproti novembrovej prognóze úroveň schodku znížila o 175 mil. eur. Deficit verejnej správy tak môže podľa decembrového semaforu dosiahnuť 3,6 mld. eur, resp. 3,3 % HDP.

Kompenzácia energií

K medzimesačnému zlepšeniu výsledku hospodárenia prispeli podľa rady najmä nižšie výdavky na kompenzáciu rastu cien energií pre nerealizáciu dodatočných kompenzačných schém pre ohrozené skupiny obyvateľstva a pomalšie čerpanie dotácií podnikmi.

Opatrenia na kompenzáciu cien energií majú v roku 2022 zanedbateľný vplyv na deficit. Celkové náklady na kompenzačné schémy vrátane štrnásteho dôchodku sú vo výške 388 mil. eur a zároveň rozpočtová rada očakáva príjem zo solidárneho príspevku z nadmerných ziskov rafinérií vo výške 383 mil. eur. Náklady na financovanie kompenzačných opatrení v najvýraznejšej miere ovplyvnia deficit v roku 2023.

Pozitívna odchýlka

Pozitívna odchýlka prognózy od schodku rozpočtu schváleného na rok 2022 je vo výške 1,62 mld. eur, resp. 1,5 % HDP. To podľa RRZ znamená, že riziko nedosiahnutia cieľa rozpočtu zostáva nízke.

Najvýraznejší pozitívny vplyv na rozpočet predstavuje podľa rady výnos daňových a odvodových príjmov. Odhadovaný príspevok k zlepšeniu salda dosahuje 1,45 mld. eur, resp. 1,3 % HDP. Vyšší výnos rada očakáva najmä pri daniach, kde vysoká inflácia navyšuje rast makroekonomických báz oproti predpokladom rozpočtu, ide najmä o dane z práce a DPH.

Priemyselný park Valaliky

Hospodárenie ostatných subjektov predstavuje najvýraznejší negatívny vplyv na saldo rozpočtu s odhadovaným negatívnym vplyvom 633 mil. eur, resp. 0,6 % HDP. Vyššie výdavky vyplývajú najmä z realizácie investícií spojených s priemyselným parkom Valaliky, ako aj z rastu prevádzkových nákladov.

Viac k témam: Deficit verejných financií, energetická kríza, HDP, hospodárenie štátu, Výsledok hospodárenia
Zdroj: Webnoviny.sk – Rada pre rozpočtovú zodpovednosť opäť znížila odhadovaný deficit verejnej správy, k zlepšeniu prispelo viacero faktorov © SITA Všetky práva vyhradené.