Rada Európskej únie prijala ôsmy balík sankcií voči Rusku, priškrtia príjmy krajiny či zakážu transakcie

Ekonomika

6.10.2022 (Webnoviny.sk) – Rada Európskej únie vo štvrtok prijala ôsmy balík tvrdých sankcií voči Rusku pre jeho vojenskú agresiu na Ukrajine. Spomenutý balík bol úzko koordinovaný s medzinárodnými partnermi a reaguje na pokračujúcu eskaláciu Ruska a nezákonnú vojnu proti Ukrajine, vrátane protiprávnej anexie na základe falošných „referend“, mobilizácie ďalších jednotiek a otvorených jadrových hrozieb. Informuje o tom oficiálny web Rady EÚ.

Rusko príde o príjmy

Najnovší balík sankcií stanovuje ďalšie zákazy importu do EÚ v hodnote sedem miliárd eur, čo pripraví Rusko o ďalšie príjmy. Zahŕňa i obmedzenie exportu, vďaka čomu ruský režim príde o kľúčové komponenty a technológie a ruská ekonomika o európske služby a odborné znalosti.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Sankcie tiež pripravujú ruskú armádu a jej dodávateľov o ďalší konkrétny tovar a vybavenie potrebné na vedenie vojny na ukrajinskom území. Balík tiež vytvára základ pre požadovaný právny rámec na implementáciu zastropovania cien ruskej ropy.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Zákaz importu tovarov

Sankčný balík, na ktorom sa dohodli veľvyslanci v Bruseli, obsahuje zákaz prepravy ruskej ropy po mori do tretích zemí v prípade prekročenia cenového stropu, rovnako ako zákaz s tým spojených služieb. Tiež rozširuje zákaz importu tovarov, ako výrobkov z ocele, drevnej hmoty, papiera, strojov a zariadení, chemikálií, plastov či cigariet.

Zároveň zakazuje poskytovanie IT, inžinierskych a právnych služieb ruským subjektom a ďalší vývoz technológií. Sankčný režim sa rozšíri na Chersonskú a Záporožskú oblasť. Balík zavádza aj nové kritérium pre obchádzanie sankcií.

Zákaz transakcií

V rámci balíka sú sankcionované ďalšie osoby a subjekty, so zameraním na tých, ktorí sa podieľajú na ruskej okupácii, nelegálnej anexii a falošných „referendách“. EÚ sa tiež naďalej zameriava na aktérov, ktorí šíria dezinformácie o vojne.

Sankcie tiež zakazujú občanom EÚ zastávať funkcie v riadiacich orgánoch niektorých štátnych podnikov. Zakazujú i všetky transakcie s ruským námorným registrom a pridáva ho do zoznamu štátnych podnikov, na ktoré sa vzťahuje zákaz transakcií.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Sankcie proti Rusku
Zdroj: Webnoviny.sk – Rada Európskej únie prijala ôsmy balík sankcií voči Rusku, priškrtia príjmy krajiny či zakážu transakcie © SITA Všetky práva vyhradené.