Prvú pomoc dostali už desiatky tisíc ľudí, štát vyplatil viac než jedenásť miliónov eur

Ekonomika

1.5.2020 (Webnoviny.sk) – Žiadateľom o sociálny príspevok prvej pomoci vyplatil rezort práce 11,5 milióna eur. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) o tom informovalo v tlačovej správe.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

„Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) odoslali žiadateľom o príspevky v projekte Prvá pomoc 11 623 672,65 eur. Z doteraz spracovaných dohôd sa podporí viac ako 87 000 ľudí, z toho 25 000 samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO),“ uviedlo ministerstvo a doplnilo, že úrady práce sa denne prioritne venujú spracovávaniu prichádzajúcich žiadostí a aktívne komunikujú so záujemcami o podporu.

Desiatky tisíc žiadostí

Podľa ministerstva od 6. apríla 2020 zaevidovali ÚPSVR až 56 288 žiadostí o príspevky.

„Z nich spracovali 8 822 dohôd o poskytnutí príspevku na mzdy zamestnancov v rámci opatrenia jeden. Ďalších 23 040 dohôd odišlo SZČO, ktoré v rámci opatrenia dva požiadali o príspevok na náhradu straty príjmu. V opatrení tri pripravili 1 713 dohôd a v opatrení štyri ich spracovali 30,“ uvádza rezort práce s tým, že ďalšie tisícky žiadostí úrady administrujú a priebežne odosielajú na podpis žiadateľom poštou alebo do elektronickej schránky.

„V niektorých prípadoch pre skrátenie času vychádzajú v ústrety žiadateľom, ktorí chodia podpisovať dohody osobne na úrad za dodržania prísnych hygienických a bezpečnostných opatrení,“ doplnilo ministerstvo.

Dohody musia zverejniť

Podpísané dohody príslušný úrad následne zverejní v Centrálnom registri zmlúv a nasledujúci deň žiadateľovi zašle na účet peniaze.

Prvú pomoc zamestnancom, podnikateľom a živnostníkom pri znižovaní negatívnych dopadov vyplývajúcich z aktuálnych mimoriadnych opatrení schválila vláda 31. marca 2020 a jej doplnenie 14. apríla.

MPSVR následne pripravilo projekt na podporu udržania zamestnanosti, aby podporilo zachovanie pracovných miest a podnikanie samostatne zárobkovo činných osôb v čase pandémie koronavírusu.

Všetky potrebné informácie nájdu záujemcovia na www.pomahameludom.sk.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, prvá pomoc
Zdroj: Webnoviny.sk – Prvú pomoc dostali už desiatky tisíc ľudí, štát vyplatil viac než jedenásť miliónov eur © SITA Všetky práva vyhradené.