Príspevok za ubytovanie Ukrajincov vzrastie trojnásobne, podávanie žiadostí sa zjednoduší

Ekonomika

29.6.2022 (Webnoviny.sk) – Poskytovanie príspevku za ubytovanie odídencov z Ukrajiny bude v mesiacoch júl až september trikrát vyššia ako doteraz. Po novom dosiahne príspevok 22 eur s DPH za noc za dospelého človeka a 11 eur s DPH za noc za dieťa do 15 rokov.

Podávanie žiadostí o príspevok sa zjednoduší. Ministerstvo dopravy a výstavby SR o tom informovalo v stredu s tým, že zmeny vyplývajú z nariadenia vlády a účinné budú od 1. júla 2022.

Motivačné príspevky

„Keďže v lete je prirodzene väčší záujem o služby hotelov, potrebovali sme nastaviť príspevky za ubytovanie odídencov tak, aby boli pre hotely či penzióny motivačné a aby aj naďalej odídencom pomáhali,“ povedal minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nom. Sme rodina).

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Príspevok bude zvýšený za ubytovanie odídencov od 1. júla do 30. septembra, nie spätne. Za ubytovanie od februára do júna zostáva výška nezmenená, teda 7,70 eura za noc za dospelého človeka a 3,85 eura za dieťa.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Elektronické zmluvy prejdú zmenami

Kým doteraz sa posielali žiadosti o príspevok za každý mesiac samostatne, za mesiace júl, august a september sa bude predkladať len jedna súhrnná žiadosť, teda žiadosti sa budú predkladať v októbri 2022. Zmeny nastávajú aj v spôsobe predkladania zmlúv, ktoré sa budú posielať elektronicky.

„Ak ešte niekto nestihol podať prvú verziu zmluvy, môže predkladať rovno novú za obe obdobia, elektronicky. Tí, ktorí už majú zmluvy platné, použijú pre nové oprávnené obdobie novú verziu zmluvy,“ opísal zmeny generálny riaditeľ sekcie cestovného ruchu na ministerstve dopravy Tomáš Ondrčka. Vzory zmlúv a všetkých ostatných potrebných dokumentov budú zverejnené na webe mindop.sk od 1. 7. 2022.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Príspevok za ubytovanie Ukrajincov vzrastie trojnásobne, podávanie žiadostí sa zjednoduší © SITA Všetky práva vyhradené.