Pre šíriaci sa omikron sa aj firmy u nás obávajú masívnych výpadkov zamestnancov

Ekonomika

13.1.2022 (Webnoviny.sk) – Zamestnávatelia na Slovensku sa pre šíriaci omikron obávajú masívnych výpadkov zamestnancov. Ako upozorňuje Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ), podľa expertov môže ďalšia vlna pandémie už koncom januára spôsobiť nárazový výpadok desaťtisícov až státisícov zamestnancov v rôznych odvetviach ekonomiky.

Na vládu sa preto obracajú s viacerými požiadavkami a iniciatívne začali s prípravou interných krízových scenárov.

Testovanie a opatrenia

„V podnikoch sa testuje, dodržiava sa delenie zamestnancov v rámci pracovných zmien, zamestnanci sú naďalej motivovaní k očkovaniu a dodržiavajú sa prísne hygienické opatrenia,“ uviedol tajomník RÚZ Martin Hošták.

Viac o téme: Koronavírus

Za kľúčový rizikový faktor v tejto súvislosti však považuje nízku mieru očkovanosti v mnohých regiónoch, predovšetkým na východe Slovenska.

„Väčšina zamestnávateľov zároveň dlhodobo bojuje s akútnym nedostatkom zamestnancov, čo v kombinácii s možným masívnym nárastom pozitivity v pracovných kolektívoch môže znamenať úplné prerušenie výroby či uzatvorenie celého podniku,“ upozorňuje.

Plán na zvýšenie zaočkovanosti

Zamestnávatelia v tejto súvislosti od vlády požadujú, aby predstavila plán na výrazné zvýšenie miery zaočkovanosti obyvateľstva.

Viac o téme: Koronavírus COVID-19 vakcína

V prípade zachytenia pozitívneho zamestnanca navrhujú skrátenie doby karantény, pravidelné testovanie by si podľa nich po čase mali hradiť neočkovaní zamestnanci na vlastné náklady.

„Zamestnanci majú od začiatku k dispozícii riešenie, ktoré im štát bezplatne poskytuje, a tým je očkovanie. Pokiaľ sa dobrovoľne rozhodnú ho nevyužiť, nevidíme dôvod, prečo ho majú hradiť ostatní kolegovia zo svojich daní a odvodov,“ zdôraznil prezident RÚZ Miroslav Kiraľvarga.

Viac k témam: Koronavírus, Mutácia koronavírusu, Očkovanie proti koronavírusu, omikron
Zdroj: Webnoviny.sk – Pre šíriaci sa omikron sa aj firmy u nás obávajú masívnych výpadkov zamestnancov © SITA Všetky práva vyhradené.