PPS Group Detva riešili koronavírus aj štrajkovú pohotovosť, časť zamestnancov zostáva doma

Ekonomika

20.3.2020 (Webnoviny.sk) – Spoločnosť PPS Group, a. s. Detva a zástupcovia zamestnancov podpísali dve dohody, ktoré majú prispieť k riešeniu krízovej situácie spôsobenej pandémiou koronavírusu a vyhlásenou štrajkovou pohotovosťou. Odbory súhlasili s dohodou o vymedzení vážnych prevádzkových dôvodov, vďaka ktorej budú môcť vybraní zamestnanci ostať doma s náhradou mzdy vo výške 60 percent.

Radšej zostať doma, ako prísť o prácu

To má podľa spoločnej tlačovej správy prebehnúť postupne, podľa potreby a aktuálnej situácie predbežne až do 30. júna. Zároveň sa zamestnávateľ a zamestnanci dohodli na ukončení štrajkovej pohotovosti, vyhlásenej začiatkom novembra 2019 a uzavreli memorandum o porozumení a spolupráci v rámci sociálneho dialógu.

Viac k téme:

Koronavírus

Ekonomické dopady koronavírusu

Manažment spoločnosti bude mať možnosť zamestnancov posielať domov postupne podľa toho, ako sa bude vyvíjať situácia s dodávkami materiálu a obmedzovaním výroby u hlavných odberateľov.

V prvej fáze rozhodne generálny riaditeľ po dohode s odbormi o konkrétnych zamestnancoch, ktorí ostanú doma. Neskôr môžu rozhodnúť o uzavretí vybraných pracovných stredísk a v najhoršom aj o prerušení výroby v celom podniku, kedy by do práce chodili len zamestnanci potrební pre zabezpečenie nevyhnutných úloh.

„Za týchto okolností si ľudia nechali vysvetliť, že radšej teraz ostaneme doma so 60 percentami mzdy, ako by sme sa po skončení tejto krízy vôbec nemali kam vrátiť do práce,“ konštatoval predseda výboru odborového zväzu Stanislav Ľupták.

Vyhliadky do budúcnosti

Zmluvné strany pristúpili k uzavretiu tejto dohody aj pre udržanie zákazníkov a zabezpečenie finančných zdrojov pre plnenie záväzkov počas trvania mimoriadnych opatrení.

„Uzavretie dohody je výbornou správou pre vyhliadky našej spoločnosti do budúcnosti. Kým iné veľké firmy na Slovensku pristúpili k podobným opatreniam na dva týždne, my sme sa dohodli na podstatne dlhšie obdobie až do konca júna,“ povedal predseda predstavenstva PPS Group Daniel Futej a dodal, že keď pominú dôvody vymedzené v zmluve, vráti sa výroba do plnej prevádzky.

Zástupcovia zamestnancov, združení v Základnej organizácii OZ KOVO Podpolianske strojárne a spoločnosti PPS Group spolu s dohodou o vymedzení vážnych prevádzkových dôvodov podpísali aj memorandum o porozumení a spolupráci v rámci sociálneho dialógu a dohodu o ukončení štrajkovej pohotovosti.

Počet zamestnancov by sa mal zvýšiť

„Zaviazali sme sa, že svoju činnosť a stanovené výkony budeme prioritne zabezpečovať prostredníctvom zamestnancov v pracovnom pomere,“ spresnil generálny riaditeľ PPS Group Michal Sýkora, čo podľa neho znamená, že spoločnosť uprednostní vlastných zamestnancov pred živnostníkmi a externými dodávateľmi, pokiaľ to situácia umožní.

„Prijali sme tiež záväzok, že pomer zamestnancov na celkovom počte pracovníkov bude v tomto roku najmenej 75 percent a v ďalšom roku sa zvýši v priemere najmenej na 80 percent,“ dodal Sýkora. Potom, ako sa začiatkom roka podarilo v PPS Group uzavrieť kolektívnu zmluvu s platnosťou na ďalšie tri roky, je schválené memorandum ďalším krokom k upokojeniu situácie v rámci sociálneho dialógu.

Vyhlásenie štrajkovej pohotovosti začiatkom novembra súviselo s rozhodnutím zamestnávateľa o organizačnej zmene, v rámci ktorej sa malo stať 25 zamestnancov nadbytočných k 1. februáru 2020. „Som rád, že vďaka nasadeniu našich personalistov a odhodlaniu pomôcť dotknutým zamestnancom aj nad rámec zákona sa ich situáciu podarilo vyriešiť k obojstrannej spokojnosti,“ doplnil Futej.

PPS Group v Detve je spoločnosť s viac ako 60 ročnou tradíciou v strojárskej výrobe. V súčasnosti sa zameriava na výrobu stredne veľkých a stredne ťažkých zváraných konštrukcií pre celosvetovo známych klientov.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, Koronavírus, štrajková pohotovosť
Zdroj: Webnoviny.sk – PPS Group Detva riešili koronavírus aj štrajkovú pohotovosť, časť zamestnancov zostáva doma © SITA Všetky práva vyhradené.