Podiel Američanov žijúcich v chudobe počas pandémie mierne vzrástol

Ekonomika

14.9.2021 (Webnoviny.sk) – Podiel Američanov žijúcich v chudobe sa v uplynulom roku, keď hospodárstvo zasiahla pandémia koronavírusu, mierne zvýšil. Podporné opatrenia schválené v Kongrese však uľahčili situáciu mnohých ľudí.

Informoval o tom v utorok federálny Úrad pre sčítanie ľudu. Jeho index merajúci chudobu sa v roku 2020 zvýšil o jeden percentuálny bod, čo znamená, že v chudobe žilo 11,4 percenta obyvateľov. Podrobnejšie merania zohľadňujúce priamu finančnú pomoc a iné stimulačné opatrenia však ukázali, že podiel ľudí v núdzi fakticky klesol.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Pandémia vlani otriasla najväčšou svetovou ekonomikou. Len v apríli 2020 stratilo prácu viac ako 20 miliónov Američanov. Úrady práce vlani v priemere každý týždeň vyplácali zhruba 20 miliónov podpôr v nezamestnanosti. Hospodárstvo sa postupne zotavuje, v porovnaní s obdobím pred pandémiou však na trhu práce stále chýba približne 5 miliónov pozícií.

Viac k témam: chudoba, Ekonomické dopady koronavírusu
Zdroj: Webnoviny.sk – Podiel Američanov žijúcich v chudobe počas pandémie mierne vzrástol © SITA Všetky práva vyhradené.