Počet dočasne práceneschopných ľudí sa znížil, najviac ľudí PN zostáva v Prešovskom kraji

Ekonomika

22.7.2021 (Webnoviny.sk) – Priemerná dočasná práceneschopnosť (PN) na Slovensku v júni tohto roka dosiahla 3,60 percenta. Oproti máju tohto roka klesla o 0,34 percentuálneho bodu, medziročne to bolo menej o 0,31 percentuálneho bodu. Priemerná dočasná PN tak už na Slovensku nedosahuje rekordné úrovne. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila Sociálna poisťovňa.

Kým v Bratislavskom kraji bolo v júni dočasne práceneschopných 2,13 percenta nemocensky poistených osôb, v Prešovskom kraji priemerná dočasná PN predstavovala 4,35 percenta. Druhú najnižšiu dočasnú PN po Bratislavskom kraji v júni tohto roka vykázal Banskobystrický kraj, a to 3,23 percenta.

Nasleduje Nitriansky kraj, kde priemerná dočasná PN dosiahla 3,71 percenta a Košický kraj s priemernou dočasnou PN 3,80 percenta. Naopak, druhú najvyššiu priemernú dočasnú PN za jún po Prešovskom kraji zaevidoval Žilinský kraj, a to 4,15 percenta, za ním nasleduje Trenčiansky kraj so 4,12 percenta a Trnavský s priemernou dočasnou PN na úrovni 4,01 percenta.

Priemerná dočasná PN vychádza z podielu práceneschopných osôb voči celkovému počtu nemocensky poistených ľudí v danom období. Priemerné percento dočasnej pracovnej neschopnosti vyjadruje podiel kalendárnych dní dočasnej pracovnej neschopnosti na celkovom kalendárnom fonde v sledovanom období.

Viac k témam: práceneschopnosť
Zdroj: Webnoviny.sk – Počet dočasne práceneschopných ľudí sa znížil, najviac ľudí PN zostáva v Prešovskom kraji © SITA Všetky práva vyhradené.