Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku začal rásť, najviac je Ukrajincov

Ekonomika

24.5.2021 (Webnoviny.sk) – Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku po marcovom náraste stúpol aj v apríli. V minulom mesiaci na Slovensku pracovalo 67,7 tisíca cudzincov, čo bolo o 113 osôb viac ako v marci. Počet cudzincov, ktorí si u nás zarábajú, pritom od februára minulého roka až do marca tohto roka nepretržite klesal.

Z EÚ je najviac Rumunov

Vlani vo februári u nás pracovalo 78,2 tisíca občanov z iných krajín. Vyplýva to z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Najpočetnejšou skupinou cudzincov pracujúcich na Slovensku sú naďalej Ukrajinci. V minulom mesiaci ich na slovenskom trhu práce ubudlo 167, čím celkový počet Ukrajincov pracujúcich u nás klesol na 18,5 tisíca. Počet Srbov pracujúcich na Slovensku sa minulý mesiac znížil o 66 osôb na 9,8 tisíca. Spomedzi občanov z krajín Európskej únie bolo na Slovensku najviac Rumunov, ktorých u nás pracovalo 7,4 tisíca, nasledovali Česi s 5,9 tisíca pracovníkmi a na treťom mieste boli Maďari, ktorých za prácou na Slovensko prišlo 5,1 tisíca.

Traja z desiatich cudzincov pracujú v Bratislave

Traja z desiatich cudzincov na Slovensku pracovali ku koncu minulého mesiaca v Bratislave. V piatich okresoch hlavného mesta Slovenska bolo totiž zamestnaných 21,4 tisíca cudzincov. Nasleduje okres Trnava, ktorý v rovnakom období zaevidoval 4,5 tisíca zamestnaných cudzincov.

Úrad práce v Malackách vykázal 2,5 tisíca pracujúcich občanov pochádzajúcich z iných krajín. Naopak, len 13 cudzích štátnych príslušníkov pracovalo na konci apríla v okrese Medzilaborce.

Viac k témam: cudzinci, pracovné miesta
Zdroj: Webnoviny.sk – Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku začal rásť, najviac je Ukrajincov © SITA Všetky práva vyhradené.