Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku stúpa, najviac ich prichádza z východu

Ekonomika

21.12.2019 (Webnoviny.sk) – Ku koncu novembra tohto roka na Slovensku pracovalo 78,4 tisíca cudzincov. Oproti októbru tohto roka ide o nárast o 1,4 tisíca cudzincov, medziročne sa počet cudzincov pracujúcich na Slovensku zvýšil o 11,8 tisíca. Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku v posledných mesiacoch stúpa.

Nárast o 2,4 tisíc osôb

V júli tohto roka totiž ich stav medzimesačne klesol o 119 osôb, v auguste už išlo o nárast o 444 cudzincov, v septembri počet cudzincov pracujúcich u nás stúpol o 1,1 tisíca a v októbri o 2,4 tisíca. Vyplýva to z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Najpočetnejšou skupinou cudzincov pracujúcich na Slovensku sú naďalej Ukrajinci. V minulom mesiaci ich na slovenskom trhu práce pribudlo 887, čím sa celkový počet Ukrajincov pracujúcich u nás zvýšil na takmer 22,8 tisíca.

Počet Srbov pracujúcich na Slovensku v minulom mesiaci vzrástol o 565 osôb na 13,6 tisíca. Najpočetnejšou skupinou občanov z krajín Európskej únie boli aj v novembri Rumuni, ktorých u nás pracovalo 8,9 tisíca, nasledovali Česi s 5,9 tisíca pracovníkmi a na treťom mieste boli Maďari, ktorých za prácou na Slovensko prišlo 5,5 tisíca.

Len osem v Medzilaborciach

Traja z desiatich cudzincov na Slovensku pracovali ku koncu minulého mesiaca v Bratislave. V piatich okresoch hlavného mesta Slovenska bolo totiž zamestnaných 21,8 tisíca cudzincov.

Nasleduje okres Trnava, ktorý v rovnakom období zaevidoval 8,5 tisíca zamestnaných cudzincov. Úrad práce v Malackách vykázal 3,3 tisíca pracujúcich občanov pochádzajúcich z iných krajín.

Naopak, len osem cudzích štátnych príslušníkov pracovalo v novembri tohto roka v okrese Medzilaborce.

Viac k témam: cudzinci z Ukrajiny
Zdroj: Webnoviny.sk – Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku stúpa, najviac ich prichádza z východu © SITA Všetky práva vyhradené.