Počas januára zbankrotovali desiatky občanov, v medziročnom porovnaní je však pokles o 39 percent

Ekonomika

11.2.2023 (SITA.sk) – V januári tohto roku zbankrotovalo na Slovensku 448 občanov. Ide o najmenší počet osobných bankrotov za posledných 21 mesiacov. Ako ďalej informuje spoločnosť CRIF SK, v medziročnom porovnaní to predstavuje pokles o takmer 39 %. V decembri vlaňajšieho roka zbankrotovalo 881 dlžníkov.

Minuloročný mesačný priemer

„V minulom roku každý mesiac priemerne zbankrotovalo 806 dlžníkov. Dôvodom takéhoto výrazne nižšieho počtu osobných bankrotov v prvom mesiaci aktuálneho roka je dočasné pozastavenie podávania návrhov na osobný bankrot v Centre právnej pomoci, ktoré v januári prechádzalo na iný ekonomický systém,“ vysvetlila hlavná analytička CRIF SK Jana Marková.

V ďalších mesiacoch sa podľa nej počty osobných bankrotov dostanú na úroveň minuloročného mesačného priemeru, alebo aj vyššiu. „Očakávame, že technické prekážky budú odstránené v krátkom čase a podávanie návrhov bude znovu obnovené,“ avizovala vedúca kancelárie riaditeľky Centra právnej pomoci Daniela Romanová.,

V uplynulom mesiaci bolo vyhlásených 440 konkurzov a 8 dlžníkov sa rozhodlo pre oddlženie formou splátkového kalendára. Z celkového množstva osobných bankrotov bolo viac ako 91 % vyhlásených na majetok nepodnikateľov. V januári zbankrotovalo 12 manželských párov. Medzi bankrotujúcimi dlžníkmi bolo aj 52 ľudí bez domova. Na mužov pripadlo 255 a na ženy 193 bankrotov.

Slovenský úverový register

Najväčšou skupinou bankrotujúcich dlžníkov boli medzi mužmi tridsiatnici a medzi ženami štyridsiatničky. V prvom mesiaci tohto roka bolo najviac osobných bankrotov vyhlásených v Prešovskom a v Trnavskom kraji, najmenej naopak v Nitrianskom a v Žilinskom kraji. V medziročnom porovnaní počet osobných bankrotov klesol vo všetkých krajoch s výnimkou Košického.

CRIF – Slovak Credit Bureau zabezpečuje na Slovensku prevádzku slovenských úverových registrov, bankového a nebankového, prostredníctvom ktorých si banky a stavebné sporiteľne, respektíve leasingové a splátkové spoločnosti overujú bonitu a schopnosť svojich klientov splácať budúce záväzky.

Spoločnosť vznikla v máji 2004, jej jediným akcionárom je medzinárodná skupina CRIF, ktorá je štvrtý najväčší prevádzkovateľ úverových registrov a systémov pre podporu úverového rozhodovania na svete.

Viac k témam: Bankrot, Osobný bankrot
Zdroj: SITA.sk – Počas januára zbankrotovali desiatky občanov, v medziročnom porovnaní je však pokles o 39 percent © SITA Všetky práva vyhradené.