Poberáte dôchodok a nezdržiavate sa na adrese svojho trvalého pobytu? Sociálnu poisťovňu o tom treba informovať

Ekonomika Poisťovníctvo

11.2.2022 (Webnoviny.sk) – Ak dôchodcovia na dlhší čas zmenia adresu, na ktorej sa zdržiavajú, mali by Sociálnu poisťovňu o tom informovať. Adresu trvalého bydliska dôchodcu, či jej zmenu Sociálna poisťovňa registruje, ale o zmene jeho pobytu bez nahlásenia sa nemá odkiaľ dozvedieť.

Vďaka oznámeniu adresy sa informácie, ktoré Sociálna poisťovňa zasiela, dostanú do rúk dôchodcu riadne a včas. Sociálna poisťovňa na to upozornila v tlačovej správe.

O zmene adresy treba informovať včas

Sociálnu poisťovňu by mal dôchodca informovať o zmene adresy, na ktorej sa zdržiava, vo vlastnom záujme, a to do ôsmich dní.

„Ak sa dôchodca presunie na inú adresu bez zmeny trvalého či prechodného pobytu a novú adresu Sociálnej poisťovni neoznámi, môže sa stať, že nedostane do rúk poštovú zásielku, ktorú očakáva, pretože prišla na adresu nahláseného pobytu,“ varuje poisťovňa.

O zmene trvalého či prechodného pobytu vedia

Poisťovňa sa začiatkom roka stretáva s tým, že niektorí poberatelia dôchodkových dávok nedostanú napríklad rozhodnutia o valorizácii dôchodku alebo aj samotnú dôchodkovú dávku, ak ju poberali v hotovosti, pretože sa zdržiavajú mimo svojho trvalého bydliska.

O takejto zmene sa Sociálna poisťovňa dozvie len vtedy, ak jej ju oznámi sám dôchodca. Čo sa týka adresy trvalého alebo prechodného pobytu, tie Sociálna poisťovňa získava z Registra fyzických osôb a nie je potrebné ich oznamovať.

Viac k témam: Dôchodci, Minimálny predčasný dôchodok, Starobný dôchodok
Zdroj: Webnoviny.sk – Poberáte dôchodok a nezdržiavate sa na adrese svojho trvalého pobytu? Sociálnu poisťovňu o tom treba informovať © SITA Všetky práva vyhradené.