Pandémia sa prejaví horšie ako hospodárska kríza, verejné financie budú potrebovať ozdravenie

Ekonomika

13.10.2020 (Webnoviny.sk) – Schodok verejných financií by mal tento rok poskočiť na rekordných 9,68 percenta hrubého domáceho produktu. Na ďalší rok vláda navrhuje len mierne zlepšenie, a to deficit na úrovni 7,44 percenta. Uviedol to portál Hospodárskych novín hnonline.sk.

Aktuálna pandémia sa tak prejaví ešte horšie ako hospodárska kríza. Tá v rokoch 2009 a 2010 poslala hospodárenie štátu dva roky za sebou do mínusu osem percent. Rozpočet už podľa informácií HN prerokovali koaliční partneri. Mal by preto mať na vláde a v parlamente podporu.

Hrozí ďalšie zadlžovanie štátu

Ešte horšie vyhliadky sú v rozpočte na ďalšie roky. „Cieľom na rok 2023 sa automaticky stáva vyrovnaný rozpočet, čo by si pri aktuálnych parametroch fiškálneho rámca vyžadovalo prijatie konsolidačných opatrení v objeme takmer šesť miliárd eur,“ píše sa v návrhu rozpočtu.

Bez toho sa bude štát ďalej zadlžovať a deficit by o tri roky klesol len na hodnotu 5,72 percenta. V budúcom roku by hrubý dlh mal vzrásť už na 65 percent HDP, kým ešte vlani dosahoval 48 percent.

Rezort financií v aktuálnom dokumente podľa HN pripúšťa, že ak nepríde k rozsiahlemu ozdraveniu verejných financií, vyrovnané hospodárenie bude v nedohľadne.

Pre budúci rok sa vláda rozhodla využiť výnimku z Bruselu. Komisia odporúča krajinám EÚ pre následky koronakrízy len postupné sťahovanie fiškálneho stimulu s cieľom neohroziť hospodárske oživenie.

Rezerva na dodatočné výdavky

Na základe výnimiek preto vláda stanovila cielený deficit pre rok 2021 vyšší o dva percentuálne body oproti poslednému plánu z Programu stability. Rozpočet zároveň počíta s rezervou vo výške 1,04 miliardy eur.

„Uvedená rezerva poskytuje priestor na prípadnú potrebu v krátkom čase reagovať na vzniknutú situáciu dodatočnými výdavkovými opatreniami,“ dodáva návrh.

Samotný štátny rozpočet počíta so sekerou pre budúci rok v sume 8,05 miliardy eur. Na rok 2021 má celkovo verejná správa hospodáriť s príjmami 39,5 miliardy eur a výdavkami 46,7 miliardy eur.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, štátny rozpočet, verejné financie
Zdroj: Webnoviny.sk – Pandémia sa prejaví horšie ako hospodárska kríza, verejné financie budú potrebovať ozdravenie © SITA Všetky práva vyhradené.