Odborári súhlasili s kolektívnymi zmluvami, štátni a verejní zamestnanci budú mať vyšší plat aj odmenu

Ekonomika

8.12.2021 (Webnoviny.sk) – Odborári súhlasia s kolektívnymi zmluvami pre štátnych a verejných zamestnancov. Konfederácia odborových zväzov SR (KOZ) v stredu zaslala Úradu vlády SR informáciu, že pristupuje k podpisu dodatkov ku kolektívnym zmluvám pre budúci rok.

„Dojednané finančné ohodnotenie zamestnancov, ako aj sociálne benefity, považujeme za aspoň čiastočný úspech prinášajúci benefity nad rámec právnej úpravy,“ uviedli odborári.

K vyšším platom dostanú aj odmenu

Kolektívne zmluvy a spomínané dodatky zabezpečujú zamestnancom verejnej a štátnej služby 3-percentnú valorizáciu platov od 1. júla budúceho roka a jednorazovú odmenu vo výške 350 eur. Tá bude zamestnancom v štátnej službe vyplatená v januári 2022 a zamestnancom pri výkone práce vo verejnom záujme do 30. júna 2022.

V druhom polroku budúceho roka budú mať spomínaní zamestnanci tiež nárok na jeden deň plateného voľna navyše.

Súčasťou zmlúv sú aj sociálne benefity

Súčasťou kolektívnych zmlúv sú aj tzv. sociálne benefity, ako je priaznivejšia úprava oproti platnej legislatíve týkajúca sa pracovného času, dovolenky, odstupného, odchodného, príspevku na doplnkové dôchodkové sporenie a sociálneho fondu, úpravy pri dočasnej pracovnej neschopnosti, ako aj zadefinovanie úprav v rámci podnikových kolektívnych zmlúv.

Platy zamestnancov pracujúcich v štátnej službe a vo verejnom záujme sa v tomto roku nezvyšovali. Od začiatku roka 2019 sa platy zamestnancov v štátnej a verejnej službe zvýšili o 10 percent a od začiatku roka 2020 o ďalších 10 percent.

Viac k témam: Kolektívna zmluva, Odborári, Platy v štátnej a verejnej správe, Zvyšovanie platov
Zdroj: Webnoviny.sk – Odborári súhlasili s kolektívnymi zmluvami, štátni a verejní zamestnanci budú mať vyšší plat aj odmenu © SITA Všetky práva vyhradené.