Odborári sa dohodli s vedením košických oceliarní na skrátení pracovnej doby zamestnancov aj v máji, zvyšok im preplatia

Ekonomika

29.4.2020 (Webnoviny.sk) – Predstavitelia spoločnosti U. S. Steel Košice (USSK) a Rada odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice sa dohodli na skrátení pracovnej doby aj na máj. Neprideľovanie práce bude vo väčšom množstve, ako to bolo v apríli, ale s náhradou mzdy vo výške 80 percent. Agentúru SITA o tom informoval predseda Rady odborov OZ KOVO USSK Juraj Varga.

Znížený dopyt pre pandémiu

„Pre pandémiu koronavírusu pociťujeme znížený dopyt po našich výrobkoch, vyťaženosť liniek je znížená a značne nerovnomerná. Jednotliví organizátori práce budú udeľovať prácu tak, ako sme si stanovili v pravidlách. Bude to minimálne jedna zmena, alebo viac zmien v závislosti od stavu pracovných režimov, v ktorých zamestnanci pracujú,“ uviedol Varga.

Nová kolektívna zmluva

Predstavitelia USSK a odborári taktiež pokračujú v rokovaniach o novej kolektívnej zmluve. Platnosť pôvodnej kolektívnej zmluvy skončila 31. marca.

Vzhľadom na vývoj pandémie a s ohľadom na situáciu na trhu s oceľou, sa vedenie USSK a odborári dohodli koncom marca na predĺžení kolektívnej zmluvy o ďalších 30 dní.

Následne bola posledným dodatkom kolektívna zmluva predlžená do konca júna. Obe strany sa dohodli, že detaily nebudú zverejňovať až do dosiahnutia novej dohody.

Skrátený pracovný čas

Predstavitelia USSK a Rada odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice sa koncom apríla minulého roka dohodli na skrátení pracovného týždňa s tým, že zamestnanci budú v máji pracovať iba štyri dni v týždni a v deň voľna budú dostávať 60 percent mzdy.

Viac k téme Ekonomické dopady koronavírusu

Potom pre situáciu na trhu s oceľou skrátený pracovný týždeň pokračoval až do 31. augusta, následne od novembra až do apríla.

V U. S. Steel Košice pracuje približne 11-tisíc zamestnancov, podnik patrí do nadnárodnej korporácie U. S. Steel.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, Koronavírus, oceľ, zamestnanci
Zdroj: Webnoviny.sk – Odborári sa dohodli s vedením košických oceliarní na skrátení pracovnej doby zamestnancov aj v máji, zvyšok im preplatia © SITA Všetky práva vyhradené.