Obchodná dohoda Únie s Britániou bude v oblasti štátnej pomoci prísnejšia ako u iných

Ekonomika

9.1.2020 (Webnoviny.sk) – Podmienky štátnej pomoci v akejkoľvek budúcej obchodnej dohode medzi a Veľkou Britániou budú oveľa prísnejšie ako napríklad v dohodách s takými krajinami, ako sú Kanada či Japonsko, jednoducho pre fyzickú blízkosť Británie k Európe. Povedal to vo štvrtok hlavný vyjednávač Európskej únie pre brexit Michel Barnier.

„Ak Británia chce mať k nám voľnú linku pre produkty, nulové clá a nijaké kvóty, musíme byť zároveň opatrní v otázke nulového dumpingu,“ povedal Barnier na konferencii v Štokholme.

„Dúfam, že tento argument každý správne chápe a bude chápať. Nevyhnutne budeme žiadať určité podmienky v oblasti štátnej pomoci vo Veľkej Británii,“ konštatoval Barnier.

Hlavný vyjednávač Európskej únie pre brexit zároveň vyhlásil, že zámer Británie dosiahnuť úplnú dohodu o voľnom obchode do konca tohto roka je nerealistický.

„Nemôžeme očakávať, že sa dohodneme o každom aspekte tohto nového partnerstva,“ povedal Barnier, ale dodal, že „sme pripravení urobiť za 11 mesiacov čo najviac“.

Viac k témam: Brexit
Zdroj: Webnoviny.sk – Obchodná dohoda Únie s Britániou bude v oblasti štátnej pomoci prísnejšia ako u iných © SITA Všetky práva vyhradené.