O odklad alebo odpustenie odvodov požiadalo už viac ako 50-tisíc zamestnávateľov a SZČO

Ekonomika

9.6.2020 (Webnoviny.sk) – Sociálna poisťovňa od zamestnávateľov a samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO) prijala 51 451 čestných vyhlásení, ktorými si počas súčasnej koronakrízy uplatnili nárok na odloženie zaplatenia poistného za marec a máj tohto roka, resp. požiadali o odpustenie ich úhrady za apríl tohto roka.

Najviac čestných vyhlásení prišlo v apríli

„Z celkového počtu viac ako 51-tisíc formulárov išlo o 28 596 čestných vyhlásení od zamestnávateľov a 22 855 od živnostníkov a ostatných SZČO,“ uviedol v tlačovej správe hovorca poisťovne Peter Višváder.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Najviac čestných vyhlásení zatiaľ Sociálnej poisťovni poslali za apríl, keď o odpustenie zaplatenia poistného požiadalo 21 291 zamestnávateľov a 16 411 SZČO.

Za marec, keď v polovici mesiaca koronakríza vypukla, Sociálna poisťovňa eviduje 6 704 čestných vyhlásení od zamestnávateľov a 5 569 od SZČO.

Poistné aj napriek odkladu zaplatili

„Za máj zatiaľ prišlo 601 formulárov od zamestnávateľov a 875 od SZČO,“ tvrdí Višváder. Sociálna poisťovňa sa pritom podľa neho pri spracúvaní jednotlivých čestných vyhlásení stretla aj s prípadmi, keď napriek posunutej splatnosti alebo odpustenia povinnosti uhradiť poistné ho viacerí zamestnávatelia či SZČO zaplatili.

Možnosť odložiť si splatnosť poistného za máj sa týka tých zamestnávateľov a SZČO, ktorí za minulý mesiac vykazujú pokles čistého obratu alebo pokles príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti o 40 % a viac.

Predĺženie lehoty na zaplatenie poistného za máj až do 31. decembra tohto roka platí pre povinne poistenú SZČO a tiež pre zamestnávateľa za časť poistného za zamestnávateľa (nie za zamestnanca).

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, SZČO Samostatne zárobkovo činná osoba
Zdroj: Webnoviny.sk – O odklad alebo odpustenie odvodov požiadalo už viac ako 50-tisíc zamestnávateľov a SZČO © SITA Všetky práva vyhradené.