Nová kolektívna zmluva v U. S. Steel Košice je na spadnutie, musí ju však odsúhlasiť i druhá strana

Ekonomika

26.8.2020 (Webnoviny.sk) – Nová kolektívna zmluva medzi spoločnosťou U. S. Steel Košice (USSK) a Radou odborov OZ KOVO U.S. Steel Košice by mohla byť podpísaná už v najbližších dňoch. Agentúru SITA o tom informoval predseda Rady odborov OZ KOVO USSK Juraj Varga.

Po treťom kole rokovaní pred mediátorom, prerokovali odborári v utorok nové znenie návrhu kolektívnej zmluvy na Výbore rady odborov U. S. Steel Košice.

V otázke pracovného času dohodli kompromis

„Včera na výbore rady odborov schválili predsedovia združení v jednotlivých základných organizáciách jednomyseľne znenie návrhu kolektívnej zmluvy s tými pripomienkami, ktoré sme zadefinovali, a ďalej pokračuje proces schvaľovania do konca týždňa. Výsledok, či to bude akceptované jednou aj druhou stranou predpokladám v piatok a deklarované podpisom by to mohlo byt v pondelok 31. augusta. To hovorím o optimistickom variante,“ uviedol Varga.

Ako ďalej Varga uviedol, odborári sa s vedením USSK dohodli taktiež na kompromisnom riešení v otázke týždenného pracovného času.

„Štandardným ostáva 35,5 hodinový pracovný čas s tým, že ho môže zamestnávateľ, ak bude mať objektívne príčiny, navýšiť o dve hodiny po dobu dvoch mesiacov s príplatkom 11,2 percenta tarifnej mzdy. Ak by chcel zamestnávateľ predlžiť pracovný čas na ďalšie obdobie, tak to môže urobiť na maximálne ďalšie tri mesiace po odsúhlasení odborov,“ dodal Varga.

Od júla v štrajkovej pohotovosti

Výbor Rady odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice vyhlásil 29. júla štrajkovú pohotovosť. Dôvodom bola skutočnosť, že sa ani po 25-ich kolách kolektívneho vyjednávania o novom znení podnikovej kolektívnej zmluvy nepodarilo nájsť spoločnú dohodu. Spornou sa stala otázka dĺžky pracovného času. Aktuálne platí v podniku skrátený pracovný čas.

Návrh znenia novej kolektívnej zmluvy pripravila Rada odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice spolu s odborovou organizáciou OZ NKOS. Návrh zamestnávateľovi odoslali 15. novembra 2019 a prvé kolo kolektívneho vyjednávania sa uskutočnilo 22. januára tohto roku. Platnosť pôvodnej štvorročnej kolektívnej zmluvy vypršala po dvoch predĺženiach 30. júna tohto roku.

V U. S. Steel Košice pracuje približne 10 500 zamestnancov, podnik patrí do nadnárodnej korporácie U. S. Steel.

Viac k témam: kolektívne vyjednávanie, pracovný čas, Rada odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice
Zdroj: Webnoviny.sk – Nová kolektívna zmluva v U. S. Steel Košice je na spadnutie, musí ju však odsúhlasiť i druhá strana © SITA Všetky práva vyhradené.