Nobelovu cenu za ekonómiu získali Američania Paul R. Milgrom a Robert B. Wilson

Ekonomika

12.10.2020 (Webnoviny.sk) – Nobelovu cenu za ekonómiu získali Američania Paul R. Milgrom a Robert B. Wilson za „zlepšenie teórie aukcií a invencie nových aukčných formátov“. Mená laureátov oznámil v pondelok v Štokholme Goran Hansson, generálny tajomník Kráľovskej švédskej akadémie vied.

Cenu Švédskej ríšskej banky za ekonomické vedy na pamiatku Alfreda Nobela udeľujú od roku 1969 a v súčasnosti sa všeobecne považuje za jednu z Nobelových cien.

„Ich objavy prospeli predávajúcim, kupujúcim a daňovým poplatníkom po celom svete,“ povedal Nobelov výbor o laureátoch. Zároveň poznamenal, že aukčné formáty, ktoré vyvinuli víťazi ceny, sa použili na predaj rozhlasových frekvencií, rybolovných kvót a letiskových slotov.

Udelením ceny za ekonómiu sa uzatvára týždeň Nobelových cien v období, keď svet zažíva najhoršiu recesiu od druhej svetovej vojny v dôsledku pandémie koronavírusu. Vlani cenu za ekonómiu dostali dvaja výskumníci Massachusettského technologického inštitútu a jeden z Harvardovej univerzity za priekopnícky výskum snahy o redukciu chudoby vo svete.

Viac k témam: Nobelova cena za ekonómiu
Zdroj: Webnoviny.sk – Nobelovu cenu za ekonómiu získali Američania Paul R. Milgrom a Robert B. Wilson © SITA Všetky práva vyhradené.