Na dočasnej PN zostáva i naďalej rekordný počet ľudí, najmenej v Bratislavskom kraji

Ekonomika

8.11.2020 (Webnoviny.sk) – Priemerná dočasná práceneschopnosť (PN) na Slovensku v septembri tohto roka dosiahla 3,63 percenta. Išlo o najvyššiu septembrovú mieru dočasnej PN za posledných pätnásť rokov. Oproti augustu tohto roka stúpla o 0,04 percentuálneho bodu, medziročne to však bolo viac o 0,25 percentuálneho bodu.

Najnižšia septembrová priemerná dočasná PN bola v posledných pätnástich rokoch v septembri 2014, keď predstavovala 2,83 percenta a druhá najvyššia bola v septembri 2012 s hodnotou 3,58 percenta. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila Sociálna poisťovňa.

Najmenšia nezamestnanosť je v Bratislavskom kraji

Kým v Bratislavskom kraji bolo v septembri dočasne práceneschopných 2,25 percenta nemocensky poistených osôb, v Prešovskom kraji priemerná dočasná PN predstavovala 4,33 percenta. V Prešovskom kraji je pritom spomedzi všetkých krajov najvyššia miera evidovanej nezamestnanosti, v septembri dosiahla 11,08 percenta.

Naopak, v Bratislavskom kraji je miera nezamestnanosti najnižšia, na konci septembra bola na úrovni 4,66 percenta.

Druhú najnižšiu dočasnú PN po Bratislavskom kraji v septembri tohto roka vykázal Banskobystrický kraj, a to 3,20 percenta. Nasleduje Nitriansky kraj, kde priemerná dočasná PN dosiahla 3,77 percenta a Košický kraj s priemernou dočasnou PN 3,85 percenta.

Veľa ľudí na PN je aj v Žilinskom kraji

Naopak, druhú najvyššiu priemernú dočasnú PN za september po Prešovskom kraji zaevidoval Žilinský kraj, a to 4,31 percenta, za ním nasleduje Trenčiansky kraj s 4,16 percenta a Trnavský s priemernou dočasnou PN na úrovni 4,12 percenta.

Priemerná dočasná PN vychádza z podielu práceneschopných osôb voči celkovému počtu nemocensky poistených ľudí v danom období. Priemerné percento dočasnej pracovnej neschopnosti vyjadruje podiel kalendárnych dní dočasnej pracovnej neschopnosti na celkovom kalendárnom fonde v sledovanom období.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, práceneschopnosť
Zdroj: Webnoviny.sk – Na dočasnej PN zostáva i naďalej rekordný počet ľudí, najmenej v Bratislavskom kraji © SITA Všetky práva vyhradené.