Minimálny dôchodok vytvoril medzi penzistami nerovnosť a je v rozpore s ústavou

Ekonomika

4.11.2020 (Webnoviny.sk) – Ústavný súd SR (ÚS SR) na stredajšom neverejnom zasadnutí pléna rozhodol, že ustanovenie zákona o sociálnom poistení z roku 2015, ktorý zaviedol inštitút takzvaného minimálneho dôchodku nie je v súlade s ústavou. Na brífingu to uviedol predseda ÚS SR Ivan Fiačan.

„Napadnuté ustanovenie spôsobilo, že dôchodcovia sporiaci v druhom dôchodkovom pilieri majú oproti dôchodcom nesporiteľom, nárok len na zníženú sumu minimálneho dôchodku,“ uviedol Fiačan.

Ako ďalej dodal, ÚS SR dospel k záveru, že to spôsobuje rozdielny prístup k týmto skupinám dôchodcov, čo predstavuje porušenie zákazu diskriminácie v prístupe k právu na primerané hmotné zabezpečenie podľa ústavy.

„Podľa názoru ústavného súdu, voľba občanov zabezpečiť si prijem v starobe prostredníctvom dôchodkového sporenia v druhom pilieri je možnosť daná štátom a pokiaľ štát túto voľbu pri posudzovaní sumy minimálneho dôchodku znevýhodňuje, dopúšťa sa tým porušenia zásady rovnosti a spôsobuje ujmu tej časti dôchodcov, ktorí sa rozhodli toto právo využiť,“ dodal Fiačan.

Viac k témam: dôchodok, minimálny dôchodok
Zdroj: Webnoviny.sk – Minimálny dôchodok vytvoril medzi penzistami nerovnosť a je v rozpore s ústavou © SITA Všetky práva vyhradené.