Minimálna mzda sa zvýši na 623 eur a stúpnu aj príplatky, návrh prešiel Matovičovou vládou

Ekonomika

26.8.2020 (Webnoviny.sk) – Minimálna mesačná mzda na Slovensku by sa mala od začiatku budúceho roka zvýšiť zo súčasných 580 eur na 623 eur. Najnižšie hrubé zárobky by tak mali dosahovať 57 percent z priemernej hrubej mzdy na Slovensku za minulý rok.

Najnižší hrubý zárobok za každú odpracovanú hodinu má stúpnuť na 3,580 eura zo súčasných 3,333 eura. Vyplýva to z návrhu novely zákona o minimálnej mzde, ktorý v stredu schválila vláda.

Automat sa zmení

Vládou schváleným návrhom novely zákona sa tak má zmeniť ustanovenie o tom, že minimálna mzda od roku 2021 dosahuje 60 percent priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov. Toto ustanovenie do zákona od roku 2021 presadili v parlamente v októbri minulého roka poslanci za stranu Smer-SD.

Ak by vláda súčasné znenie zákona o minimálnej mzde ponechala v platnosti, najnižšie hrubé zárobky by od januára budúceho roka stúpli na 656 eur. Podľa navrhovanej novely podiel minimálnej mzdy na priemernej hrubej mzde na Slovensku však od roku 2021 klesne na 57 percent.

Zmení sa tiež systém stanovenia šiestich úrovní minimálnej mzdy podľa stupňa náročnosti práce. Kým v súčasnosti sa zvyšných päť úrovní minimálnej mzdy určuje ako násobok novej základnej sumy minimálnej mzdy, po novom sa druhá až šiesta úroveň minimálnych zárobkov zvýši jednotne o 43 eur.

Príplatky pre zamestnancov

Napríklad pri šiestom, najvyššom stupni náročnosti práce, minimálny mzdový nárok v súčasnosti dosahuje dvojnásobok minimálnej mzdy, teda 1 160 eur. Po novom sa tento minimálny mzdový nárok od januára zvýši o 43 eur na 1 203 eur. Ak by sa naďalej uplatňoval súčasný systém, najnižší mzdový nárok pri šiestom stupni náročnosti práce by vzrástol o 86 eur na 1 246 eur.

Novelou zákona sa majú tiež vzhľadom na rast minimálnej mzdy zvýšiť príplatky pre zamestnancov za pracovnú pohotovosť, za prácu v sobotu, v nedeľu a za prácu v noci. Všetky tieto príplatky sa však stanovujú pevnou sumou, čím sa odpoja od hodinovej minimálnej mzdy.

Napríklad základný príplatok za hodinu práce v sobotu už nebude stanovený ako polovica minimálnej hodinovej mzdy, ale sa určí sa na sumu 1,79 eura. Oproti tomuto roku pôjde o nárast o 12 centov. Základný príplatok za prácu v nedeľu už tiež nebude vyjadrený ako 100 percent minimálnej hodinovej mzdy, ale stanoví sa na sumu 3,58 eura.

V porovnaní s týmto rokom stúpne o 25 centov. Základné mzdové zvýhodnenie za hodinu nočnej práce má od začiatku budúceho roka dosiahnuť 1,43 eura, čo bude nárast o 10 centov.

Krajniak sa dohodol so zamestnávateľmi

Na znení návrhu novely zákona o minimálnej mzde sa minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak dohodol so zástupcami zamestnávateľov.

Zamestnávatelia pritom pôvodne presadzovali, aby sa minimálna mzda na rok 2021 nezvyšovala a zostala tak na úrovni 580 eur. Viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov Mário Lelovský považuje dohodnutý kompromis za rozumné riešenie.

Odborári z pondelkového rokovania Hospodárskej a sociálnej rady odišli a prerušili sociálny dialóg na protest proti tomu, že si minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak pozval na individuálne rokovania o minimálnej mzde len zástupcov zamestnávateľov.

Konfederácia odborových zväzov SR presadzovala zvýšenie najnižších hrubých zárobkov na 656 eur, ako to predpokladá súčasné znenie zákona o minimálnej mzde.

Viac k témam: minimálna mzda
Zdroj: Webnoviny.sk – Minimálna mzda sa zvýši na 623 eur a stúpnu aj príplatky, návrh prešiel Matovičovou vládou © SITA Všetky práva vyhradené.