Milióny Američanov dočasne prišli o podporu v nezamestnanosti, Trump nepodpísal balík pomoci

Ekonomika

27.12.2020 (Webnoviny.sk) – Milióny Američanov dočasne prišli o podporu v nezamestnanosti, keďže prezident Donald Trump nepodpísal zákon o pomoci ekonomike postihnutej pandémiou ochorenia COVID-19. Informuje o tom portál bbc.com.

Balík pomoci v celkovej sume 900 miliárd dolárov Kongres schválil po mesiacoch náročných vyjednávaní a kompromisov. Jeho súčasťou je dávka 600 dolárov Američanom, ktorí zarábajú menej ako 75-tisíc dolárov ročne. Trump uviedol, že chce, aby Američania dostali dávku v sume 2-tisíc dolárov, ale republikáni v Kongrese túto zmenu v návrhu zákona odmietli.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Pomoc ekonomike Kongres schválil spolu s federálnym rozpočtom v sume 1,4 bilióna dolárov. V utorok nastane čiastočne zatvorenie vládnych úradov, ak zákonodarcovia dovtedy neodhlasujú provizórny rozpočet, ale ten nebude zahŕňať ekonomickú pomoc počas pandémie a tiež ho bude musieť podpísať prezident Trump. „Milióny rodín nevedia, či im vystačia peniaze na živobytie preto, že prezident Donald Trump odmieta podpísať návrh zákona o ekonomickej pomoci, ktorý schválil Kongres veľkou a nadstraníckou väčšinou,“ vyhlásil novozvolený prezident Joe Biden.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, prezident usa
Zdroj: Webnoviny.sk – Milióny Američanov dočasne prišli o podporu v nezamestnanosti, Trump nepodpísal balík pomoci © SITA Všetky práva vyhradené.