Mestá sú nútené porušovať zákon, ZMOS žiada dofinancovanie preneseného výkonu štátnej správy

Ekonomika

15.5.2021 (Webnoviny.sk) – Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) adresovalo ministrovi dopravy Andrejovi Doležalovi (nom. Sme rodina) požiadavku na dofinancovanie preneseného výkonu štátnej správy.

Štát namiesto toho, aby doplatil objednané ešte krátil objem peňazí. Mestá a obce sú preto nútené porušovať zákon. V tlačovej správe o tom informoval ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

Ministerstvo akceptovalo stanovisko

„Výsledkom prvých pracovných rokovaní na ministerstve financií z konca apríla k návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2022 – 2024 bolo akceptovanie stanoviska ZMOSu, že prenesený výkon štátnej správy na plnenie štátom uložených úloh pre mestá a obce musí byť v súlade so zákonom plne financovaný s rozpočtu kapitoly ministerstiev,“ uviedol výkonný podpredseda ZMOSu Jozef Turčány.

Dodal, že ZMOS dlhodobo požaduje, aby bol proces tvorby rozpočtu v súlade so zákonom nielen predmetom oznámenia o výške sumy a spôsobe rozdelenia zdrojov pre mestá a obce, ale výsledkom analytického rozpočtového procesu, ktorý sa začína na príslušnom rezorte.

Došlo ku kráteniu výdavkov

ZMOS v tejto súvislosti zdôrazňuje, že v minulom roku nedošlo zo strany príslušných rezortov k požadovanej úprave na zvýšenie sumy bežných transferov na prenesený výkon štátnej správy na rok 2021.

„Naopak, došlo k administratívnemu kráteniu výdavkov o desať percent, čo spôsobilo, že rozpočet na rok 2021 na úseku stavebného konania a matrík nedosahoval ani úroveň skutočnosti roku 2019,“ uvádza ZMOS.

Tvrdí, že na porušenie zásady, že prenesený výkon štátnej správy musí byť financovaný v plnom rozsahu z rozpočtu kapitoly upozornil vo svojich správach aj Najvyšší kontrolný úrad SR.

Dochádza k porušeniu povinností

Stotožnil sa s názorom ZMOSu, že týmto postupom dochádza k porušeniu zákonných povinností zo strany štátu a následne aj obcí, ktoré musia rozdiel financovať z vlastných zdrojov.

„V nadväznosti na prebiehajúci rozpočtový proces tvorby rozpočtu verejnej správy na roky 2022 – 2024 preto ZMOS vyzýva rezort dopravy, ako správcu kapitoly Ministerstva dopravy a výstavby SR na realizáciu krokov, ktorými budú v návrhu rozpočtu pre rok 2022 a následne v plnej miere premietnuté výdavky na plnenie úloh preneseného výkonu štátnej správy v oblasti dopravy a stavebného poriadku, ktoré sú účelovo určené pre mestá a obce. Zároveň žiadame o prerokovanie návrhov kapitoly ešte pred samotným sumarizovaním návrhov na ministerstve financií,“ zdôraznil Turčány.

Viac k témam: dofinancovanie, minister dopravy a výstavby SR, štátna správa, ZMOS Združenie miest a obcí Slovenska
Zdroj: Webnoviny.sk – Mestá sú nútené porušovať zákon, ZMOS žiada dofinancovanie preneseného výkonu štátnej správy © SITA Všetky práva vyhradené.