Máte vyšší plat? Priemerná mzda na Slovensku stúpla, ťahal ju jeden sektor

Ekonomika

5.12.2020 (Webnoviny.sk) – Medziročný pokles priemernej hrubej mzdy na Slovensku sa v treťom štvrťroku tohto roka zastavil. Kým v druhom kvartáli priemerná mesačná mzda prvýkrát v histórii samostatnej SR medziročne klesla o 1,2 %, v treťom štvrťroku tohto roka už išlo o medziročný nárast o 4,2 % na 1 113 eur.

V tlačovej správe o tom informoval Štatistický úrad SR. Rast miezd pritom ťahal verejný sektor, keď vo verejnej správe a obrane priemerná hrubá mzda v treťom kvartáli medziročne stúpla o 10,5 %.

Nárast po unikátnom poklese

Po unikátnom poklese nominálnej hodnoty priemernej mzdy v minulom štvrťroku sa v treťom štvrťroku mesačné mzdy medziročne zvýšili v priemere o 45 eur,“ uviedli štatistici. Po zohľadnení miery inflácie rast reálnej mzdy v júli až septembri tohto roka dosiahol 2,7 %. Sezónne očistená priemerná mzda oproti druhému štvrťroku tohto roka vzrástla o 6,7 %.

V jedenástich odvetviach ekonomiky bola mzda nižšia ako je priemer za hospodárstvo Slovenska, v ôsmich, naopak, vyššia. Najnižšiu priemernú nominálnu mzdu pod úrovňou 780 eur mali zamestnanci v ubytovacích a stravovacích službách, ostatných činnostiach a v stavebníctve. Najvyššia priemerná mesačná mzda, nad úrovňou 1 800 eur, bola v odvetviach informácie a komunikácia, dodávka elektriny, plynu a pary, ako aj finančné a poisťovacie činnosti.

V odvetviach, v ktorých pracuje najviac ľudí, dosiahli prírastky hodnotu 2,1 % v priemysle a 1,5 % v oblasti obchodu. Oproti rovnakému obdobiu vlaňajška priemerná nominálna mzda vzrástla vo všetkých sledovaných odvetviach, rast dosiahol od 0,3 % v administratívnych službách do 10,5 % vo verejnej správe a obrane. „Vyššie prírastky boli zaznamenané aj vo vzdelávaní (o 10,2 %), v zdravotníctve a sociálnej pomoci (o 6,7 %) a v odborných, vedeckých a technických činnostiach (o 6,1 %),“ informoval Štatistický úrad SR.

Najvyšší relatívny prírastok v Prešovskom kraji

Vyššia ako v priemere za celé hospodárstvo SR bola priemerná nominálna mesačná mzda iba v Bratislavskom kraji (1 358 eur). V ostatných krajoch sa pohybovala od 893 eur v Prešovskom kraji do 1 064 eur v Trnavskom kraji. Vo všetkých krajoch priemerná mzda medziročne vzrástla, najvyšší relatívny prírastok až o 7,7 % sa prejavil v Prešovskom kraji.

V prvom až treťom štvrťroku tohto roka dosiahla priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca v hos­po­dár­stve 1 096 eur. Medziročne sa zvýšila o 3 %, reálna mzda vzrástla o 0,9 %. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sa rast miezd spomalil, rast nominálnej mzdy bol pomalší o 5,1 percentuálneho bodu a reálnej mzdy o 4,5 percentuálneho bodu.

Viac k témam: priemerná mesačná mzda na Slovensku
Zdroj: Webnoviny.sk – Máte vyšší plat? Priemerná mzda na Slovensku stúpla, ťahal ju jeden sektor © SITA Všetky práva vyhradené.