Maloobchodníci žiadajú úpravu podmienok pre získanie dotácií na nájomné. Hrozí, že sa k nim mnohí nedostanú

Ekonomika

18.1.2022 (Webnoviny.sk) – K dotáciám na nájomné sa nedostanú mnohí maloobchodníci. Dôvodom sú prísne nastavené podmienky schémy na preplácanie nájomného. Informuje o tom Iniciatíva slovenských maloobchodníkov v tlačovej správe.

„Dotácia na nájomné má aktuálne nastavené úplne nezmyselné podmienky, ktoré vyradia mnohých podnikateľov a znemožnia im čerpať túto podporu,“ uviedol predseda Iniciatívy Daniel Krakovský. Na dotáciu majú nárok tí podnikatelia, ktorí nájomné zmluvy uzatvorili pred 1. augustom 2020 a od dátumu uplynul rok a pol.

Podľa Iniciatívy Ministerstvo hospodárstva SR nechce dané podmienky upraviť a rovnako nereaguje na pripomienky, ktoré mu iniciatíva zaslala.

„Žiadali sme o úpravu dátumu pre nájomné zmluvy, taktiež vypustenie podmienky o dohode s prenajímateľom a zahrnutie aj nákladov súvisiacich s nájmom, ako sú energie, poplatky za stráženie alebo spoločné poplatky v nákupných centrách. Tieto tvoria často väčšiu sumu ako samotné nájomné,“ dodal Krakovský.

Iniciatíva maloobchodníkov preto žiada urýchlené zmeny v dotáciách na nájomné, ktoré by zohľadnili danú situáciu a pomohli tak podnikateľom. Za najoptimálnejšie riešenie považujú rozšírenie schémy nájomného na všetky poplatky súvisiace s nájmom.

Viac k témam: Dotácie na nájomné, Ekonomické dopady koronavírusu
Zdroj: Webnoviny.sk – Maloobchodníci žiadajú úpravu podmienok pre získanie dotácií na nájomné. Hrozí, že sa k nim mnohí nedostanú © SITA Všetky práva vyhradené.