Krištúfkovej novelu o dôchodkovom veku prešla vládou, ale Krajniak pripravuje zmenu

Ekonomika

9.9.2020 (Webnoviny.sk) – Vláda v stredu vyjadrila súhlas s návrhom novely zákona o sociálnom poistení od poslankýň Petry Krištúfkovej (Sme rodina), Anny Zemanovej (SaS) a Kataríny Hatrákovej (OĽaNO).

Podľa navrhovanej novely zákona sa matkám, ktoré sa narodili v rokoch 1957 až 1963, pri stanovení ich dôchodkového veku od novembra tohto roka odpočíta pol roka za každé vychované dieťa. Ako po rokovaní vlády uviedol minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak, kabinet odporučil parlamentu novelu zákona prerokovať po zapracovaní pripomienok.

Pripravili prepočty

„Ministerstvo financií a ministerstvo práce a sociálnych vecí pripravilo prepočty, ako v rôznych alternatívach a v ktorom roku by to koľko stálo,“ povedal.

K novele zákona sa tak pripravuje pozmeňujúci návrh, o ktorom by mal rokovať parlamentný sociálny výbor, alebo ho poslanci predložia priamo v pléne Národnej rady SR. „Na základe tohto pozmeňujúceho návrhu sa bude parlament rozhodovať,“ uviedol minister. Definitívne znenie novely zákona tak podľa neho nie je finančne prepočítané.

Návrh novely zákona o sociálnom poistení od poslankýň Petry Krištúfkovej (Sme rodina), Anny Zemanovej (SaS) a Kataríny Hatrákovej (OĽaNO) parlament v polovici júla posunul do druhého čítania. Matkám, ktoré sa narodili v rokoch 1957 až 1963, sa pri stanovení ich dôchodkového veku od novembra tohto roka odpočíta pol roka za každé vychované dieťa.

Krivda pre viac ako stotisíc žien

Podľa poslankyne Krištúfkovej sa tým odstráni krivda voči 110-tisíc ženám narodeným v rokoch 1957 až 1963, ktorým sa vlani pri schvaľovaní novely zákona neodpočítalo z dôchodkového veku pol roka za každé jedno vychované dieťa.

Novelou zákona sa pôvodná tabuľka určujúca vek odchodu do dôchodku podľa ročníka narodenia a počtu vychovaných detí nahrádza novou tabuľkou, ktorá sporným ročníkom žien zníži ich penzijný vek o pol roka za každé vychované dieťa. Penzijný vek sa ženám zníži najviac o 18 mesiacov, ak vychovali tri a viac detí.

„Dôchodkový vek žien, ktorý je vzhľadom na počet vychovaných detí podľa aktuálne účinnej právnej úpravy výhodnejší, sa nemení,“ konštatuje sa v návrhu. Návrhom novely sa tiež na základe rovnakého princípu upravuje dôchodkový vek mužov, ktorým sa zohľadňuje výchova detí, ktorá nebola zohľadnená ženám.

Viac k témam: dôchodkový vek, vek odchodu do dôchodku
Zdroj: Webnoviny.sk – Krištúfkovej novelu o dôchodkovom veku prešla vládou, ale Krajniak pripravuje zmenu © SITA Všetky práva vyhradené.