Krajniak nie je spokojný s navrhovaným rozpočtom, nepokrýva všetky priority ministerstva práce

Ekonomika

14.10.2021 (Webnoviny.sk) – Minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina) nie je spokojný s návrhom rozpočtu na rok 2022 pre rezort práce a sociálnych vecí.

Návrh rozpočtu nepokrýva všetky priority

Ako uviedol pred rokovaním vlády, návrh rozpočtu nepokrýva všetky priority jeho rezortu. Spokojný je však s tým, že ministerstvo práce má v rozpočte na budúci rok navyše 140 miliónov eur.

„Táto suma pôjde takmer kompletne na pomoc ľuďom,“ povedal minister. Podľa neho pôjde o ľudí so zdravotným postihnutím, týrané ženy, bezdomovcov a na zvýšenie rozpočtov zariadení sociálnych služieb.

Sociálna poisťovňa si výrazne prilepší

Celkové výdavky štátu na oblasť sociálnych vecí a podporu zamestnanosti by mali budúci rok predstavovať 13,4 mld. eur. Výdavky Sociálnej poisťovne majú budúci rok tvoriť 9,9 miliardy eur, čo je oproti skutočnosti za tento rok viac o 262 miliónov eur.

Na tzv. sociálnu inklúziu má budúci rok zo štátneho rozpočtu smerovať 2,93 miliardy eur. Ide o výdavky na podporu rodiny, pomoc v hmotnej núdzi, kompenzáciu sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia, výdavky na sociálne služby, či trinásty dôchodok.

Na vyplácanie trinásteho dôchodku má budúci rok ísť 310 miliónov eur, čo je rovnaká suma ako v tomto roku. Na pomoc v hmotnej núdzi má štát budúci rok vynaložiť 149,8 mil. eur.

Viac k témam: Inklúzia, Minister práce sociálnych vecí a rodiny SR, Návrh rozpočtu, Štátny rozpočet, Trinásty dôchodok
Zdroj: Webnoviny.sk – Krajniak nie je spokojný s navrhovaným rozpočtom, nepokrýva všetky priority ministerstva práce © SITA Všetky práva vyhradené.