Koronavírus znížil počet predaných bytov v novostavbách, ceny v Bratislave však aj naďalej rástli

Ekonomika

11.7.2020 (Webnoviny.sk) – Počet predaných bytov v bratislavských novostavbách sa počas druhého kvartálu tohto roka výrazne znížil. Aj napriek nepriaznivej situácii na realitnom trhu spôsobenej koronakrízou ceny nehnuteľností aj naďalej rástli. Vyplýva to z analýzy realitnej spoločnosti Lexxus.

„V mesiacoch apríl až jún bolo zazmluvnených len 360 bytových jednotiek, čo predstavuje nové minimum v pokrízovom období. Medzikvartálne ide o pokles o takmer 54 percent a medziročne sa počet predaných nových bytov znížil až o 57 percent,“ uvádza spoločnosť a dodáva, že najväčší záujem bol nezvyčajne zaznamenaný v prvom bratislavskom okrese, kde sa predalo 101 bytov.

Viac ako 2 500 eur za meter štvorcový

„Naopak, najmenej nových bytov sa predalo v piatom bratislavskom okrese – len 43 bytových jednotiek,“ doplnil Lexxus.

Podľa prvých dostupných dát priemerná cena voľných bytov na trhu ku koncu druhého kvartálu 2020 dosiahla hodnotu 2 648 eur bez DPH za meter štvorcový.

„V prípade medzikvartálneho porovnania hovoríme o 4,5 percentnom raste, čo predstavuje opäť nové pokrízové maximum. V medziročnom porovnaní sme zaznamenali nárast vo výške 11,8 percenta, teda dynamika rastu cien sa opäť zvýšila,“ uvádza Lexxus a dodáva, že priemerná cena vzrástla takmer vo všetkých bratislavských okresoch.

„Najvýraznejší nárast bol v prvom bratislavskom okrese – o 3,7 percenta, naopak, najnižší nárast v piatom bratislavskom okrese – o 0,9 percenta,“ doplnila spoločnosť.

V ponuke bolo až 81 aktívnych projektov

Cena predaných bytov dosiahla 2 395 eur bez DPH za meter štvorcový, čo je o 31 eur viac než v prvom kvartáli tohto roka. „Ceny rástli nielen v dôsledku zmeny skladby dostupných bytov, ale predovšetkým aj v dôsledku úprav cenníkových cien smerom nahor,“ vysvetľuje realitná spoločnosť a dodáva, že na rezidenčnom trhu v Bratislave bolo na konci druhého kvartálu v ponuke 81 aktívnych projektov.

„V porovnaní s predchádzajúcim kvartálom, je v ponuke o tri developerské projekty menej. Na trh pribudlo celkovo deväť noviniek, z toho šesť nových projektov a tri nové etapy v rámci už existujúcich projektov. Šesť projektov ukončilo predaj z dôvodu vypredania svojej ponuky,“ doplnil Lexxus.

Ponuka sa rozšírila o 569 bytových jednotiek, čo predstavuje medzikvartálny nárast o 53 percent. „Ku koncu sledovaného obdobia tak bolo na bratislavskom trhu rezidenčných nehnuteľností voľných 2 118 bytových jednotiek. V porovnaní s prvým kvartálom ide o 17,2 percentné zvýšenie počtu nových voľných bytov,“ uzavrela realitná spoločnosť.

Viac k témam: ceny bytov, predaj bytu
Zdroj: Webnoviny.sk – Koronavírus znížil počet predaných bytov v novostavbách, ceny v Bratislave však aj naďalej rástli © SITA Všetky práva vyhradené.