Koronakríza zvýšila tempo rastu nezamestnanosti, bez práce je takmer 200-tisíc ľudí

Ekonomika

4.12.2020 (Webnoviny.sk) – Tempo rastu nezamestnanosti na Slovensku sa v treťom štvrťroku zrýchlilo. Počet ľudí bez práce podľa Výberového zisťovania pracovných síl dosiahol 196,5-tisíca osôb a medziročne bol vyšší o 21,9 percenta.

V absolútnom vyjadrení ide o nárast počtu nezamestnaných o 35,3-tisíca osôb. Miera nezamestnanosti sa medziročne zvýšila o 1,3 percentuálneho bodu na 7,2 percenta. Rástla tak tretí štvrťrok po sebe a dostala sa na úroveň prelomu rokov 2017 a 2018. V tlačovej správe o tom informoval Štatistický úrad SR.

Rástla najmä krátkodobá nezamestnanosť

V medzi­kvar­­tál­nom porovnaní vzrástla sezónne očistená nezamestnanosť o 10,6-tisíca osôb, čo prestavuje nárast o 5,9 percenta na 190,7-tisíca osôb.

Pre koronakrízu rástla najmä krátkodobá nezamestnanosť. Počet nezamestnaných do šesť mesiacov dosiahol 96,1-tisíca osôb. „Každý druhý človek bez práce sa stal nezamestnaným počas posledného pol roka,“ upozornili štatistici.Podiel tejto skupiny na celkovom počte nezamestnaných vzrástol na 48,9 percenta, pred rokom tvorila menej ako tretinový podiel.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Nezamestnanosť sa najviac zvýšila v dvoch najpočetnejších vekových skupinách nezamestnaných, a to v skupine 35 – 49 ročných o 34,7 percenta a medzi mladými vo veku 25 – 34 rokov o 29 percenta. Počet nezamestnaných sa medziročne mierne znížil u 55 – 59 ročných a u 50 – 54 ročných.

Nezamestnaní, ktorí ešte nikdy nemali zamestnanie, tvorili 21,2 percenta z celkovej nezamestnanosti, ich podiel sa medziročne znížil o 7,8 percentuálneho bodu. Z hľadiska ekonomickej činnosti posledného zamestnávateľa najviac osôb naposledy pracovalo v prie­mysle (25,9 percenta) a v obchode (8,5 percenta).

Viac nezamestnaných pribudlo v Nitrianskom kraji

Vyššie percentuálne prírastky nezamestnaných boli najmä v Trenčianskom a Nitrianskom kraji. V Trenčianskom kraji bol zároveň najvyšší nárast regionálnej miery nezamestnanosti o 2,3 percentuálneho bodu na úroveň 5,1 percenta, tento kraj však patrí k regiónom s nižšou mierou nezamestnanosti. Veľmi podobný nárast miery nezamestnanosti bol tiež v Nitrianskom a Prešovskom kraji (o 2,2 percentuálneho bodu).

Z ôsmich krajov Slovenska vykazovali vyššiu mieru nezamestnanosti ako je slovenský priemer tri, najvyššie hodnoty boli v Prešovskom kraji 12,2 percenta a v Košickom kraji 8,8 percenta. Najnižšia miera nezamestnanosti pretrvávala v Bratislavskom kraji 3,6 percenta.

V prvom až treťom štvrťroku tohto roka nezamestnanosť medziročne vzrástla o 12,6 percenta na 178,7-tisíca osôb. Miera nezamestnanosti sa zvýšila o 0,8 percentuálneho bodu na 6,6 percenta.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, nezamestnanosť
Zdroj: Webnoviny.sk – Koronakríza zvýšila tempo rastu nezamestnanosti, bez práce je takmer 200-tisíc ľudí © SITA Všetky práva vyhradené.