Kamenický sa obul do Matovičovho návrhu štátneho rozpočtu, enormne sa ním zadĺžime a nezvýšia sa platy

Ekonomika

10.12.2021 (Webnoviny.sk) – Exminister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) považuje návrh budúcoročného štátneho rozpočtu za rozpočet enormného zadlžovania, ale aj nezvyšovania platov. Ako ďalej povedal v rámci piatkovej rozpravy k tomuto materiálu, je to aj rozpočet vydierania koaličných partnerov.

Kamenickému sa nepozdáva stanovisko ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý nechce uvoľniť 500 miliónov eur, pokiaľ sa neschvália ústavné zákony.

Rozpočet je štedrý

„Toľko peňazí, koľko má táto vláda k dispozícii, nemala žiadna vláda doteraz,“ povedal Kamenický. Aj predseda parlamentného výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS) v rámci štvrtkovej rozpravy skonštatoval, že budúcoročný rozpočet je štedrý. Je to podľa Kamenického dané aj tým, že aktuálne neplatia mnohé pravidlá.

Je tu zákon o rozpočtovej zodpovednosti, ktorý hovorí, že po príchode novej vlády sa väčšina pravidiel vypína. „Sú tu len nejaké menšie sankcie, že ak sa prekročí dlh, tak sa bude musieť jeho výška zdôvodniť a budú sa musieť predložiť návrhy na zníženie,“ uviedol Kamenický.

Kamenický adresoval Matovičovi výčitku

Kamenický zároveň ministrovi financií Igorovi Matovičovi vytkol, že pri rokovaní o rozpočte sa nezúčastnil ani jedného výboru pre financie a rozpočet.

Taktiež v minulom roku vtedajší minister financií Eduard Heger podľa Kamenického na výbor nechodil.

Viac k témam: návrh štátneho rozpočtu
Zdroj: Webnoviny.sk – Kamenický sa obul do Matovičovho návrhu štátneho rozpočtu, enormne sa ním zadĺžime a nezvýšia sa platy © SITA Všetky práva vyhradené.