Johnsonova vláda nedokázala naplniť sľuby. Po brexite sa firmám zvýšili náklady a pribudla byrokratická záťaž

Ekonomika

13.2.2022 (Webnoviny.sk) – Odchod Británie z Európskej únie priniesol firmám v Spojenom kráľovstve vyššie náklady, viac byrokracie a zdržania na hraniciach a zatiaľ nepriniesol sľúbené výhody. Uviedol to v stredu dozorný orgán pre verejné výdavky.

Deň po tom, ako premiér Boris Johnson vymenoval do funkcie ministra pre „príležitosti brexitu“ Jacoba Reesa-Mogga, parlamentný výbor pre verejné financie skonštatoval, že „jediným zistiteľným dosahom“ brexitu bolo dosiaľ iba zvýšenie záťaže pre podniky.

Jeho stúpenci však pred odchodom Británie z bloku tvrdili, že brexit umožní Spojenému kráľovstvu znížiť byrokraciu, zvýšiť produktivitu a zefektívniť ekonomiku.

Británia opustila jednotný trh Európskej únie s tovarom a službami 31. decembra 2020. Väčšina obchodu zostáva bez ciel, ale brexit priniesol množstvo nových colných kontrol a iných prekážok v dovtedy bezproblémovom obchode.

Viac k témam: Brexit, Byrokracia, Produktivita
Zdroj: Webnoviny.sk – Johnsonova vláda nedokázala naplniť sľuby. Po brexite sa firmám zvýšili náklady a pribudla byrokratická záťaž © SITA Všetky práva vyhradené.