Firmy kritizujú štát za komunikáciu o celoplošnom testovaní, situáciu s nimi nik nekonzultuje

Ekonomika

29.10.2020 (Webnoviny.sk) – Firemný sektor sa informácie k celoplošnému testovaniu dozvedá na poslednú chvíľu a bez predchádzajúcej konzultácie. V podnikateľskom podcaste Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR to uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Slovalco Milan Veselý.

„Slovalco ako prvok kritickej infraštruktúry a predpokladám, že aj mnohí iní, dostalo výnimku. Môžeme testovať aj u nás vo firme. Pre nás je toto testovanie veľmi dôležité, aby sme umožnili ľuďom prísť do práce a udržali spoločnosť v chode,“ skonštatoval Veselý.

Vypnutie fabrík by bolo obrovskou chybou

Pre hutníctvo pritom podľa neho platí, že akákoľvek zmena výroby sa nedá spraviť ľahko a zo dňa na deň. „Preto veľmi citlivo vnímame také rozhodnutia, ktoré ju môžu ovplyvniť. Ak sa v hutníctve odstaví technológia, tak je to už prakticky navždy,“ upozornil riaditeľ hlinikárne v Žiari nad Hronom.

Viac o téme: Koronavírus

Úplné vypnutie ekonomiky považuje za zlé rozhodnutie. „Akékoľvek väčšie zatvorenie ekonomiky, ju môže rozvrátiť, potom ani zdravotníctvo nebude mať z čoho žiť a to bude mať väčší dopad ako pandémia. Ak ide o zníženie mobility ľudí, tak áno, tomu rozumiem, ale vypnúť fabriky ako Duslo Šaľa, Slovalco alebo U.S. Steel Košice, by bolo obrovskou chybou,“ dodal Veselý.

Volkswagen dostal mimoriadny termín

Testovať vo vlastnej réžii by v rámci pripravovaného celoplošného testovania mohlo podľa Ministerstva obrany SR približne 20 firiem na Slovensku. Finálne číslo sa ešte bude spresňovať, keďže stále prebiehajú rokovania. Štát dal takúto možnosť firmám nad 4 000 zamestnancov a spoločnostiam kritickej infraštruktúry.

Viac o téme: Celoplošné testovanie

Poskytne im na to registračné formuláre, ale aj samotné antigénové testy. Minister obrany Jaroslav Naď v pondelok upresnil, že tento limit neznamená, že uvedený počet pracovníkov musí mať jedna konkrétna fabrika, môže ísť aj o celý priemyselný park. Celoštátne testovanie je naplánované na tento víkend.

Testovanie vo vlastnej réžii už potvrdil Volkswagen Slovakia. Úrady pritom automobilke umožnili testovať zamestnancov v mimoriadnom termíne, a to v piatok 30. októbra. Testovanie bude prebiehať počas všetkých troch zmien a na viacerých odberových miestach v rámci celého bratislavského závodu.

Viac k témam: bezpečnostné opatrenia, Celoplošné testovanie, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Firmy kritizujú štát za komunikáciu o celoplošnom testovaní, situáciu s nimi nik nekonzultuje © SITA Všetky práva vyhradené.