Finančná pomoc na riešenie koronakrízy má zelenú, rozpočet Európskej únie bol schválený

Ekonomika

16.12.2020 (Webnoviny.sk) – Poslanci Európskeho parlamentu v stredu schválili nový rozpočet Európskej únie na roky 2021-2027. Ako europarlament uviedol v tlačovej správe, „prostriedky EÚ tak môžu smerovať k občanom únie už od začiatku budúceho roka“.

Nový sedemročný rozpočet eurobloku a tiež potrebný balík pomoci v súvislosti s pandémiou koronavírusu obsahuje celkový obnos financií v hodnote zhruba 1,8 bilióna eur.

Miliardy nad rámec rozpočtu

Parlamentu sa počas vyjednávaní so zástupcami členských štátov podarilo zaistiť 16 miliárd eur nad rámec rozpočtu, z ktorých približne 15 miliárd by sa malo vynaložiť na ochranu obyvateľov pred následkami pandémie ochorenia COVID-19, na rozšírenie príležitostí pre budúce generácie a na ochranu európskych hodnôt.

Miliardu eur vyčlenia ako flexibilnú rezervu využiteľnú napríklad v prípade budúcich kríz či na dofinancovanie kľúčových programov EÚ.

Platby môžu pozastaviť

Balíček tiež posilňuje programy vzdelávania a výskumu a kladie väčší dôraz na klimatickú zmenu a environmentálne politiky.

Europoslanci zároveň podmienili prístup k prostriedkom EÚ rešpektovaním zásad právneho štátu.

V stredu schválené nariadenie umožní pozastaviť platby z rozpočtu EÚ krajinám, v ktorých je potvrdené porušovanie zásad právneho štátu s dôsledkami na hospodárenie s prostriedkami EÚ.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, rozpočet Európskej únie
Zdroj: Webnoviny.sk – Finančná pomoc na riešenie koronakrízy má zelenú, rozpočet Európskej únie bol schválený © SITA Všetky práva vyhradené.