Európsky parlament poskytol finančnú injekciu Ukrajine, krajine schválili pôžičku za viac ako miliardu eur

Ekonomika

17.2.2022 (Webnoviny.sk) – Európsky parlament (EP) v stredu odobril makrofinančnú pomoc pre Ukrajinu vo výške 1,2 miliardy eur. Pôžička by mala pokryť rozdiel vo vonkajšom financovaní krajiny v roku 2022. EP o tom informoval v tlačovej správe.

Poslanci sa stotožnili s návrhom Európskej komisie (EK), aby bola Ukrajine poskytnutá makrofinančná pomoc. Ide o núdzovú formu podpory zo strany pre susedské krajiny, ktoré majú rozpočtové problémy.

Dve splátky

Makrofinančnú pomoc pre Ukrajinu vyplatia vo dvoch splátkach. Polovicu uvoľnia okamžite v snahe posilniť stabilitu na Ukrajine. Cieľom pôžičky je poskytnúť Ukrajine rýchlu podporu v situácii akútnej krízy a posilniť jej odolnosť, uvádza sa v schválenom návrhu EK.

Jednou z podmienok uvoľnenia prvej tranže je dosiahnutie pokroku vo vykonávaní makroekonomického programu Medzinárodného menového fondu (MMF). Poslanci však zdôraznili, že ďalšou podmienkou pomoci je rešpektovanie účinných demokratických mechanizmov vrátane pluralitného parlamentného systému a zásad právneho štátu a dodržiavanie ľudských práv zo strany Ukrajiny.

Únia poskytla Ukrajine miliardy eur

Európsky parlament schválil návrh EK v zrýchlenom konaní pomerom hlasov 598 za a 55 proti. Hlasovania sa zdržalo 41 europoslancov. Prístup Kyjeva k zdrojom externého financovania bol obmedzený v dôsledku dlhotrvajúcich bezpečnostných hrozieb zo strany Ruska a zhoršujúcej sa hospodárskej situácie krajiny spôsobenej pandémiou ochorenia COVID-19.

Európska únia a jej finančné inštitúcie poskytli Ukrajine podľa údajov EK od roku 2014 viac ako 17 miliárd eur vo forme grantov a pôžičiek. MMF odhaduje nedostatok vonkajšieho financovania Ukrajiny v roku 2022 na 2,2 miliardy eur.

Viac k témam: Pôžička
Zdroj: Webnoviny.sk – Európsky parlament poskytol finančnú injekciu Ukrajine, krajine schválili pôžičku za viac ako miliardu eur © SITA Všetky práva vyhradené.