Európska komisia navrhla v boji proti koronakríze nový nástroj, podporí platobnú schopnosť firiem

Ekonomika

30.5.2020 (Webnoviny.sk) – Európska komisia (EK) navrhla nový nástroj na podporu platobnej schopnosti, ktorý vychádza z existujúceho Európskeho fondu pre strategické investície (EFSI).

Viac o téme: Koronavírus

V piatok navrhnutý nástroj má zmobilizovať súkromné zdroje a podporiť životaschopné európske spoločnosti v odvetviach, regiónoch a krajinách, ktoré sú najviac ekonomicky postihnuté pandémiou koronavírusu.

Funkčný by mohol byť už v tomto roku s rozpočtom 31 mld. eur. Agentúru SITA o tom v tlačovej správe informovalo Zastúpenie Európskej komisie v SR.

„Celkovo bude na podporu platobnej schopnosti pre inak zdravé spoločnosti zo všetkých hospodárskych sektorov k dispozícii 300 mld. eur s cieľom pripraviť ich na udržateľnú, digitálnu a odolnú budúcnosť,“ konštatuje sa v správe.

EK zvyšuje aj financie pre InvestEU, hlavný európsky investičný program, na úroveň 15,3 mld. eur na mobilizovanie súkromných investícií do projektov v EÚ.

Okrem toho sa v rámci programu InvestEU vytvorí nástroj strategických investícií, schopný generovať investície do výšky 150 mld. eur na zvýšenie odolnosti strategických sektorov.

Viac k témam: COVID-19, Ekonomické dopady koronavírusu, Európsky fond pre strategické investície (EFSI), finančná kríza, koronakríza, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Európska komisia navrhla v boji proti koronakríze nový nástroj, podporí platobnú schopnosť firiem © SITA Všetky práva vyhradené.