Eurofondy a plán obnovy sú veľkou prioritou vlády, Vašáková vidí možnosti na zefektívnenie procesu

Ekonomika

31.5.2023 (SITA.sk) – Využívanie eurofondov a Plánu obnovy a odolnosti je veľkou prioritou vlády. Podľa podpredsedníčky vlády pre tieto dve oblasti Lívie Vašákovej sú možnosti, ako zefektívniť celý proces a dostať ho na čo najvyššiu úroveň.

Dočerpávanie eurofondového obdobia

Ako informovala po stredajšom rokovaní vlády, rezortní ministri by si mali byť vedomí toho, v akom stave je dočerpávanie eurofondového obdobia 2014 až 2020, ako aj plnenie míľnikov do tretej a štvrtej žiadosti o platbu z plánu obnovy. Vláda schválila ústnu informáciu vicepremiérky o čerpaní eurofondov a implementácii plánu obnovy.

Všetko sú to veci, ktorým sa budeme primárne venovať na najbližších vládach. Peniaze z eurofondov je potrebné využiť tento rok, alebo v prípade plánu obnovy splniť míľniky a ciele, aby sme mohli požiadať o peniaze z Bruselu,“ uviedla Vašáková.

Tretia žiadosť o platbu

Máme súčinnosť aj rezortných ministrov, budeme pravidelne monitorovať, ako sa darí starým štrukturálnym fondom,“ podotkla s tým, že chcú veľmi pružne využiť aj možnosti v rámci flexibilít, ktoré sú k dispozícii.

Vašáková tiež povedala, že sa chcú pripraviť na to, aby tretia žiadosť o platbu z plánu obnovy odišla ešte na jeseň, a pripraviť všetko, aby štvrtá žiadosť o platbu mohla ísť koncom roka.

Viac k témam: Čerpanie eurofondov, Plán obnovy a odolnosti SR
Zdroj: SITA.sk – Eurofondy a plán obnovy sú veľkou prioritou vlády, Vašáková vidí možnosti na zefektívnenie procesu © SITA Všetky práva vyhradené.