Daňové priznanie podalo v termíne do 2. novembra takmer 99 percent daňovníkov

Ekonomika

4.11.2020 (Webnoviny.sk) – Viac ako 1,2 milióna daňovníkov, teda 98,77 percenta, si splnilo svoju zákonnú povinnosť a podalo v termíne do 2. novembra 2020 daňové priznanie pre daň z príjmu za rok 2019. Informovala o tom v stredu hovorkyňa Finančného riaditeľstva SR Drahomíra Adamčíková.

Finančná správa pritom zaznamenala ďalšie zvýšenie elektronického podávania daňových priznaní. Doručenie ďalších daňových priznaní očakáva finančná správa ešte v najbližších dňoch, a to prostredníctvom poštových zásielok.

Elektronická komunikácia je častejšia

Klienti finančnej správy začali ešte viac využívať elektronickú komunikáciu. Oproti minulému roku vzrástol počet elektronických podaní o vyše päť percent. Elektronicky daňové priznania tak podávali aj osoby, ktoré nemajú povinnú elektronickú komunikáciu s finančnou správou – teda fyzické osoby, ktoré podávajú daňové priznanie typu A aj B.

Pod ďalší nárast elektronizácie sa podpísala pandémia koronavírusu a s ňou spojené obmedzenia pohybu. „Okrem toho, že elektronická komunikácia šetrí čas, klienti dokážu vybaviť komunikáciu s finančnou správou z pohodlia domova,“ ozrejmila Adamčíková.

Na úradoch sa netvorili rady

Preberanie daňových priznaní tak malo tento rok podľa finančnej správy odlišný priebeh ako zvyčajne.

„Na úradoch sa netvorili rady klientov, vybavovanie bolo priebežné. Daňové subjekty ocenili a využili možnosť podania dokumentov do pripravených boxov. Denne sme v tomto období prebrali v priemere 200 daňových priznaní, v posledný deň sa počet osobne podaných daňových priznaní vyšplhal na približne 300. Najviac zo všetkých daňových úradov, 1 000 kusov, prebral Daňový úrad Bratislava,“ doplnila hovorkyňa FS SR.

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Jej úlohou je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur.

Viac k témam: daňové priznanie, podnikatelia
Zdroj: Webnoviny.sk – Daňové priznanie podalo v termíne do 2. novembra takmer 99 percent daňovníkov © SITA Všetky práva vyhradené.