Čistky ministra Doležala pokračujú, Helexa končí na čele Slovenskej pošty

Ekonomika

28.4.2020 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 28. apríla, 16:44

Generálny riaditeľ Slovenskej pošty Peter Helexa v jej vedení končí. Vo funkcii bude pre krízovú situáciu s koronavírusom do 1. júna 2020. Rozhodol o tom minister dopravy Andrej Doležal.

„Odvolávam generálneho riaditeľa Slovenskej pošty z dôvodu, že dostatočne včas nepripravil verejné obstarávanie v súvislosti so strážením budov Slovenskej pošty a v súvislosti s prevodom peňazí pre Slovenskú poštu,“ informoval v utorok Andrej Doležal.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Nový šéf sa sústredí len na nevyhnutné opatrenia

Podľa ministra dopravy išlo o zásadné manažérske zlyhanie. „Keďže o tom, že táto zmluva končí 30. apríla vedeli všetci a riaditeľ o tom mal vedieť tiež, ide o zásadné zlyhanie. Najmä v tom, že nielenže nemáme vysúťaženého vykonávateľa na tieto typy služieb, ale verejné obstarávanie v týchto veciach ani nebolo začaté. Za normálnych okolností by som postupoval striktne a riaditeľa odvolal hneď, avšak pre súčasnú situáciu si to neviem predstaviť. V tejto situácii si neviem predstaviť zveriť niekomu poštu, kto bude poverený iba dočasným vedením. Preto som požiadal pána generálneho riaditeľa, aby viedol poštu do 1. júna 2020,“ dodal Doležal.

Novým generálnym riaditeľom Slovenskej pošty bude od 1. júna Martin Lupták. „Je to profesionálny manažér, má skúsenosti zo zahraničia, okrem iného napríklad z Nórskej pošty. Každý jeden kandidát na generálneho riaditeľa musí prejsť výberovým konaním, ktoré bude nasledovať,“ uviedol Doležal.

Pre krátkosť času to podľa neho nestíhajú, ale určite bude nasledovať výberové konanie. Súčasný šéf Slovenskej pošty by sa mal do konca svojej pôsobnosti podľa ministra sústrediť výlučne na krízové a nevyhnutné opatrenia.

Situáciu s koronavírusom zvládal

„Chcem oceniť, že pán Helexa súčasnú krízovú situáciu s covidom zvládal. Na jednej strane manažérske zlyhanie, ale na druhej strane sa nebojím, aby ešte mesiac zvládol túto krízovú situáciu,“ uzavrel minister dopravy a výstavby.

Slovenská pošta využíva pri strážení svojich objektov a ochrane prepravy peňazí služby súkromnej bezpečnostnej služby Bonul, s. r. o., Nitra na základe rámcovej dohody z konca apríla 2016. Zákazku uzavrela v objeme 22,45 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty, s platnosťou do konca apríla 2020.

Pošta má s uvedenou firmou podpísanú aj zmluvu o poskytovaní služieb výjazdovej zásahovej jednotky na preverenie narušenia svojich chránených objektov za 2,7 mil. eur bez DPH. Zmluva z 30. novembra 2018 má platnosť do 1. decembra 2022.

Agentúra SITA požiadala o vyjadrenie Slovenskú poštu.

Viac k témam: minister dopravy a výstavby SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Čistky ministra Doležala pokračujú, Helexa končí na čele Slovenskej pošty © SITA Všetky práva vyhradené.