Čiernu prácu pomáhajú odhaľovať aj nové analytické modely, úspešnosť kontrol narastá

Ekonomika

9.3.2020 (Webnoviny.sk) – Modely strojového učenia, ktoré vyhodnocujú dostupné ekonomické údaje o zamestnávateľoch, vlani prekonali priemernú úspešnosť pri odhaľovaní nelegálnej práce približne dvoj- až trojnásobne. Tieto modely v minulom roku vytvoril pre Národný inšpektorát práce (NIP) Inštitút sociálnej politiky a inšpektori práce ich využívali v teréne pri kontrolách nelegálneho zamestnávania.

V tlačovej správe o tom informovala Veronika Husárová z tlačového a komunikačného odboru rezortu práce a sociálnych vecí. „Hlavným cieľom týchto modelov bolo identifikovať subjekty, u ktorých je zvýšená pravdepodobnosť nelegálneho zamestnávania,“ uviedla.

Úspešnosť kontrol zaznamenala nárast

V priemere odhalila nelegálne zamestnávanie približne jedna z 25 kontrol NIP. „Pri kontrolách subjektov, ktoré boli modelom strojového učenia označené za rizikové, sa tento pomer zlepšil na jedného odhaleného nelegálneho zamestnávateľa na desať vykonaných kontrol,“ upozornila Husárová.

Pri subjektoch, ktoré boli identifikované ako rizikové naraz viacerými kvantitatívnymi prístupmi, sa úspešnosť kontrol zvýšila, pričom v priemere každá ôsma kontrola viedla k odhaleniu nelegálneho zamestnávania.

„Využitie strojového učenia dokázalo zvýšiť mieru úspešnosti kontrol nelegálneho zamestnávania vo všetkých sektoroch hospodárstva SR, avšak najvýraznejší nárast bol dosiahnutý v stavebníctve,“ tvrdí Husárová.

Efektívnejšie odhaľovanie nelegálneho zamestnávania

Priemerná úspešnosť kontrol v stavebníctve bola 5,5 percent. Pri kontrolách subjektov, ktoré boli modelom strojového učenia označené za rizikové, však táto úspešnosť dosiahla viac ako 17 percent.

Kontroly vykonané vo firmách, ktoré boli označené za rizikové naraz viacerými modelovými prístupmi, dosiahli dokonca 27-percentnú úspešnosť, teda zhruba každá štvrtá kontrola odhalila nelegálne zamestnávanie.

„Výsledky z prvého ročníka implementácie modelov strojového učenia ukazujú, že kvantitatívne analytické nástroje dokážu výrazne prispieť k zefektívneniu odhaľovania nelegálneho zamestnávania a tým aj k optimalizácii práce kontrolných orgánov,“ uvádza sa v tlačovej správe.

Viac k témam: Národný inšpektorát práce, nelegálna práca
Zdroj: Webnoviny.sk – Čiernu prácu pomáhajú odhaľovať aj nové analytické modely, úspešnosť kontrol narastá © SITA Všetky práva vyhradené.