Bývalý šéf Volkswagenu sa pre emisný škandál postaví pred súd, čelí obvineniu z podvodu

Automobilový priemyseľ Ekonomika

9.9.2020 (Webnoviny.sk) – Bývalý generálny riaditeľ Volkswagenu Martin Winterkorn bude musieť pred súdom čeliť obvineniu z podvodu v súvislosti s emisným škandálom spoločnosti. Automobilka totiž predávala vozidlá so softvérom umožňujúcim klamať pri emisných testoch.

Rozhodol o tom súd v nemeckom Braunschweigu. Panel troch sudcov dospel k záveru, že ľudia kupujúci autá utrpeli finančnú stratu, keď ich kúpili bez vedomia, že je v nich inštalovaný nelegálny softvér.

Obžalovaní sú aj ďalší štyria ľudia

Súd uviedol, že pojednávanie sa bude viesť aj proti štyrom ďalším obžalovaným na základe obvinenia z podvodu v súbehu s vyhýbaním sa daniam a nelegálnou reklamou. Dátumy verejných pojednávaní sa ešte len stanovia.

Emisný škandál za viac ako 30 miliárd eur

Winterkorn z funkcie šéfa Volkswagenu odstúpil niekoľko dní potom, ako americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) 18. septembra 2018 o manipulácii s emisnými testami informovala.

Winterkorna obvinili aj v USA, ale nemôže byť na stíhanie vydaný. Emisný škandál stál spoločnosť Volkswagen viac ako 30 mld. eur, ktoré uhradila vo forme pokút a odškodnení.

Viac k témam: emisie, emisná kontrola, emisný škandál, podvod, súd
Zdroj: Webnoviny.sk – Bývalý šéf Volkswagenu sa pre emisný škandál postaví pred súd, čelí obvineniu z podvodu © SITA Všetky práva vyhradené.