Brusel odklepol členským štátom predĺženie výnimky z rozpočtových pravidiel aj v budúcom roku

Ekonomika

2.6.2021 (Webnoviny.sk) – Pravidlá Európskej únie (EÚ) upravujúce výšky rozpočtových deficitov a verejných dlhov členských štátov sa vzhľadom na ekonomické dopady koronavírusovej pandémie nebudú uplatňovať ani v budúcom roku. Európska komisia to oznámila v stredu.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Na základe najnovšej hospodárskej prognózy padlo rozhodnutie ponechať príslušnú výnimku v platnosti aj v roku 2022, uviedla komisia. Od roku 2023 by sa mali rozpočtové pravidlá podľa komisie pravdepodobne opäť uplatňovať.

Klauzulu o všeobecnej výnimke z pravidiel komisia po prvý raz aktivovala v marci 2020 na začiatku pandémie. Takzvané maastrichtské kritériá EÚ predpisujú členským štátom povinnosť držať svoje verejné dlhy pod hranicou 60 % hrubého domáceho produktu.

Pre rozpočtové schodky platí limit tri %. Výnimka umožňuje štátom zadlžiť sa nad stanovené hranice a tým podporiť svoje ekonomiky.

Viac k témam: členské štáty, COVID-19, deficit, Ekonomické dopady koronavírusu, HDP, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Brusel odklepol členským štátom predĺženie výnimky z rozpočtových pravidiel aj v budúcom roku © SITA Všetky práva vyhradené.