Briti pre pandémiu zjemňujú svoju rétoriku, plánované colné kontroly tovarov z EÚ pravdepodobne nezavedú

Ekonomika

12.6.2020 (Webnoviny.sk) – Britská vláda ruší plány na úplnú colnú kontrolu tovarov prichádzajúcich z Európskej únie. Chce tak zmierniť tlak na firmy, ktoré poškodzuje pandémia koronavírusu. Informovali o tom v piatok britské médiá.

Prechodné obdobie končí v závere roka 2020

Británia z EÚ vystúpila 31. januára, ale zostáva súčasťou jednotného trhu počas prechodného obdobia, ktoré sa skončí v závere tohto roka.

Vo februári britská vláda oznámila, že tovary prichádzajúce z EÚ budú podliehať inšpekciám a colným deklaráciám.

Avšak denník Financial Times informoval, že člen britskej vlády Michael Gove, ktorý je poverený prípravami v súvislosti s brexitom, oznámi pragmatickejší a pružný prístup v otázke hraničných kontrol.

Hospodárstvo krajiny zaznamenalo prepad

Ekonomika Veľkej Británie sa prepadáva pod vplyvom pandémie koronavírusu. V apríli sa hospodárstvo krajiny zmenšilo o 20,4 percenta, keďže počas celého tohto mesiaca sa v krajine uplatňovali obmedzenia zamerané na spomalenie šírenia koronavírusu.

Pandémia ochorenia Covid-19 okrem toho zabránila realizácii britských plánov na vybudovanie nových colníc do konca tohto roka.

Viac k témam: Brexit, COVID-19, Ekonomické dopady koronavírusu, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Briti pre pandémiu zjemňujú svoju rétoriku, plánované colné kontroly tovarov z EÚ pravdepodobne nezavedú © SITA Všetky práva vyhradené.