Americká ekonomika čelí dopadom koronavírusu, Trump bez váhania podpíše biliónové opatrenia

Ekonomika

26.3.2020 (Webnoviny.sk) – Americký Senát schválil v stredu večer (miestneho času) rekordný program na podporu ekonomiky, ktorá čelí dopadom pandémie koronavírusu. Celková hodnota opatrení je zhruba dva bilióny dolárov. Senátori odhlasovali príslušný zákon jednomyseľne.

Dolná komora Kongresu, Snemovňa reprezentantov, bude o balíku opatrení hlasovať v piatok. Prezident Donald Trump už vyhlásil, že zákon podpíše ihneď, ako ho dostane na stôl.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Súčasťou balíka ekonomickej pomoci, ktorý ohlásili v stredu ráno, sú priame platby väčšine Američanov, zvýšenie podpory v nezamestnanosti a program v sume 367 mld. USD určený na udržanie vyplácania miezd pracovníkom, ktorí musia zostať doma.

V rámci záchranného balíka sa jednorazovo priamo vyplatí všetkým dospelým Američanom po 1 200 USD a všetkým deťom po 500 USD. „Po dňoch intenzívnych diskusií Senát dosiahol nadstranícku dohodu o historickom balíku pomoci počas tejto pandémie,“ povedal líder senátnej majority Mitch McConnell.

K posledným otázkam, o ktorých sa vyjednávalo, patrili garantované subvencované úvery v sume 500 mld. USD pre väčšie priemyselné odvetvia a tiež otázka, aká štedrá má byť pomoc leteckým spoločnostiam.

Viac o téme: Koronavírus

(1 EUR = 1,0843)

Viac k témam: americký prezident, Ekonomické dopady koronavírusu, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Americká ekonomika čelí dopadom koronavírusu, Trump bez váhania podpíše biliónové opatrenia © SITA Všetky práva vyhradené.