Američania obnovia pravidelné rokovania o ekonomike a obchode s Čínou, ktoré Trump zastavil

Ekonomika

12.1.2020 (Webnoviny.sk) – USA a Čína sa dohodli na obnovení rokovaní o ekonomike a obchode, ktoré sa konali dvakrát ročne. Takéto rozhovory sa uskutočňovali za predošlých amerických vlád, ale administratíva prezidenta Donalda Trumpa ich zastavila.

Rokovania začal minister Paulson

Denník Wall Street Journal však v sobotu uviedol, že obnovenie rokovaní, ktoré sa začali za prezidenta Georgea W. Busha a pokračovali za Obamovej administratívy, sa má oznámiť v stredu, keď Trumpova vláda vo Washingtone podpíše prvú fázu dohody s Čínou.

Wall Street Journal uviedol, že nové rokovania budú separátne a nebudú súčasťou vyjednávaní o druhej fáze obchodnej dohody. Rokovania s Čínou o ekonomike začal Henry Paulson, minister financií vo vláde Georgea W. Busha, pričom poprední predstavitelia oboch krajín sa stretávali dvakrát ročne.

Vraj neviedli k výsledkom

Tieto diskusie pokračovali počas celého osemročného funkčného obdobia Obamovej administratívy, hoci ich periodicita sa zmenšila len na raz ročne.

Keď sa úradu v roku 2017 ujal prezident Donald Trump, jeho vláda tieto diskusie zastavil pre pocit, že neviedli k významným výsledkom pri riešení neférových čínskych obchodných praktík a pri redukcii vysokých amerických obchodných deficitov voči Číne.

Viac k témam: americká ekonomika, americký prezident, clá USA, obchodná vojna
Zdroj: Webnoviny.sk – Američania obnovia pravidelné rokovania o ekonomike a obchode s Čínou, ktoré Trump zastavil © SITA Všetky práva vyhradené.